|

Bir avuç dolar için!

Kızıldeniz’de iki adanın Suudi Arabistan’a bırakılmasına tepki gösteren Mısırlı muhalifler ve darbe yanlıları, referandum çağrısı yaparken meclisin anlaşmayı onaylamamasını istedi. Riyad-Mısır deniz sınırı anlaşması, Mısır’ın İsrail ile 1979’da imzaladığı barış anlaşmasında da değişiklik gerektiriyor. Suudi Arabistan, Mısır’ın daha önce İsrail’e yaptığı her vaadi yerine yetirmek zorunda kalacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/04/2016 Salı
Güncelleme: 20:48 - 11/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Kızıldeniz'deki Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a bırakılması, muhaliflerin ve darbe yanlılarının sert tepkilerine neden oldu. Askeri darbenin ardından feshedilen Şura Meclisi üyeleri adaların Suudi Arabistan'a bırakılmasının şiddetle reddedildiği belirtildi. Açıklamada, ülkede meşru olmayan yönetimin imzaladığı ve Mısır karasuları, toprakları, hava sahası, havalimanları, doğal kaynakların idaresi ve egemenlik gibi konulardaki tarihi haklarından feragat edilen tüm antlaşmaların geçersiz olduğu kaydedildi. Darbeye zemin hazırlayan 30 Haziran gösterilerine destek veren bazı siyasiler de adalara ilişkin antlaşmayı reddettiklerini bildirdi.



REFERANDUM ÇAĞRISI


Siyasi aktivist Ziyad el-Aleymi, “Nil Etiyopya'ya, toprak Suudi Arabistan'a, yatırım Birleşik Arap Emirlikleri'ne, karar ödeyene, uzlaşı yolsuzluk yapanlara ve hapis özgürlere.” dedi. Darbenin en büyük destekçilerinden televizyon sunucusu ve şovmen Basim Yusuf da kararı eleştirdi. Mısır Sosyal Demokrasi Partisi Yüksek Kurul üyesi Hilal Abdulhamid yayımladığı yazılı açıklamada, adalardan feragat edilmesinin anayasanın 151'inci maddesine aykırı olduğunu ve sınırların çizilmesi için referanduma gidilmesi gerektiğini ifade etti.



MISIR ŞOKTA


Parti adına yayımlanan açıklamada, Mısır parlamentosundan söz konusu antlaşmayı onaylamaması istenirken, cunta lideri Abdulfettah es-Sisi ve hükümetin Mısır halkını şoke ettiği belirtildi. Mısır halkının antlaşmanın “bir avuç mal” karşılığında yapıldığına inandığı kaydedildi. Sosyal medyada “Mısır satılık değil” etiketi açılırken bir grup aktivist de “Mısır'ın Kızıldeniz'deki Tiran ve Sanafir adalarından feragat etmesini reddedenler” olarak adaların kurtarılması için bir imza kampanyası başlattı.







RİYAD TEL AVİV'E BORÇLANDI


Mısır-Suud deniz sınırı anlaşması, İsrail ile yapılan barış anlaşmasında da değişiklik gerektiriyor. El-Ahram gazetesinin bildirdiğine göre, Mısır parlamentosu onayladığı takdirde Riyad, Mısır'ın İsrail ile 1979'ta yaptığı barış anlaşması çerçevesinde, Sanafir ve Tiran adalarında uluslararası barış gücü bulundurmak ve Akabe Körfezi'nde deniz serbestliği dahil Mısır'ın her vaadini yerine yetirmek zorunda kalacak. İsrail hükümetinin de anlaşmayı değiştirmek için meclisten onay alması gerektiği belirtildi.






#Kızıldeniz’
#Suudi Arabistan
#Sanafir
8 yıl önce