|

Bir kilo pirince üç gün mesai

Kamerun’da yaşanan kıtlık ve yoksulluk nedeniyle milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor. Geniş çöllerle kaplı olan ülkede tarıma elverişli bölgelerden bilinçsiz kullanım nedeniyle faydalanılamıyor. Günlük kazancı bir doların altında olan halkın, bir kilo pirinç için 3 gün çalışması gerekiyor. Su ise kuraklık nedeniyle altın kadar kıymetli.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/09/2017 Pazar
Güncelleme: 02:52 - 3/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Bir kilo pirince üç gün mesai
​Bir kilo pirince üç gün mesai

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Kamerun’da hayat şartları yürek burkuyor. Uzun yıllar Fransız sömürgesinde kalan 25 milyon nüfuslu ülkenin genelinde insanlar açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor. Boko Haram örgütü tarafından ülke genelinde yapılan saldırılar nedeniyle güvenliğin kontrolü askerde. Çad sınırında bulunan Kousseri Bölgesinde rüşvetsiz adım atmak dahi imkansız. Öyle ki, Çad’dan Kamerun’a yapılan geçişlerdeki 4 güvenlik kontrol noktasının her birine rüşvet verilmediği taktirde ülkeye girişi yapılmasına izin verilmiyor.

SU KUYUSU MALİYETİ 5 BİN DOLAR

Ülkede yaşanan kuraklık nedeniyle su, altın kadar kıymetli. Yaşanan su sıkıntısı nedeniyle ülke genelinde bulunan STK'lar su kuyusu açılması için destek veriyor. Yapılan desteklere rağmen bir su kuyusunun maliyeti 5 bin doları buluyor. Açılacak olan her bir kuyu insan gücüyle, hiçbir makine kullanılmadan kazılıyor. Bu nedenle bu ülkede su en pahalı tüketim ürünlerinden biri.

ZİRAAT YOK DENECEK KADAR AZ

Ülkenin yüzde 60’ının çöl olması nedeniyle zirai faaliyetler yapılamıyor. Bu yüzden de zirai ürünlerin fiyatları çok yüksek. Bir kilo patates 2, bir kilo pirinç ise 3 dolar. Kamerun’da insanlar bir kilo pirinç alabilmek için üç gün çalışmak zorunda. Sokaklarda satılan etler ve yapılan sağlıksız hayvan kesimleri sebebiyle satılan ürünler hastalıklara davetiye çıkarıyor. Kanalizasyon ve altyapı yetersizliğinden dolayı gerekli önlemler alınmadığı durumda bulaşıcı hastalıklara kolaylıkla yakalanma riski bulunuyor.

‘BEYAZ ADAM’DA PARA VAR

Ülkenin kötü iktisadi halinden dolayı insanların günlük kazançları 1 doların altında. Bu da halk arasında rüşveti epey yaygınlaştırmış durumda. Özellikle ‘Beyaz adam’ olarak tabir ettikleri kişileri gördükleri zaman rüşvet istiyorlar. Eğer rüşvet vermezseniz işinizi yapmayacaklarını ve polis karakoluna götürerek hakkınızda işlem yapacaklarını söylüyorlar. Rüşveti verdiğinizde ise sanki hiç bir şey olmamış gibi yolunuza devam etmenizi ve tüm işlemlerinizi kolaylıkla yapılmasına olanak sağlıyorlar. 

  • Ortalama yaşam süresi 50 yıl
  • Doğum oranlarının çok yüksek olduğu Kamerun’da ortalama bir ailede en az 6 çocuk bulunuyor. Kız çocukları 13 yaşından sonra evlendiriliyor. Doğum oranının fazla olması ve sağlıksız ortamlarda doğum yapılması nedeniyle kadınlarda fistürel rahatsızlıklar yaşanıyor. Yol çevresinde bulunan çöp yığınları ülke genelinde yayılan başta sıtma olmak üzere çok sayıdaki ölümcül hastalığı tetikliyor. Hastanelerin ve sağlık ocaklarının ülke genelinde yetersiz olması nedeniyle yaşanan en ufak bir sağlık sorunu sonucunda insanlar hayatını kaybedebiliyor. Bu nedenle ortalama yaşam 50 yaşını geçmiyor.
#Afrika
#Kamerun
7 yıl önce