|

Blair köle ticareti için özür diledi

Aa
00:00 - 14/03/2007 Çarşamba
Güncelleme: 22:03 - 14/03/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Blair köle ticareti için özür diledi
Blair köle ticareti için özür diledi

İngiltere Başbakanı Tony Blair, ülkesinin köle ticaretinde oynadığı rol nedeniyle "üzgün" olduklarını söyledi.

Tony Blair, daha önce, İngiltere İmparatorluğu'nda 1807'de yasaklanan kölelikten dolayı "derin bir acı" duyduğunu söylemiş, ancak siyah hakları örgütleri tarafından bu yetersiz bulunduğu için eleştirilmişti.

Blair, bugün Gana Devlet Başkanı John Kufuor ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, kölelik konusunda "üzgün olduklarını" niçin söylemediğinin sorulması üzerine, "Aslında bunu daha önce de söyledim: Üzgünüz. Ve şimdi yeniden söylüyorum" dedi.

Blair, "Bizim için en önemli şey, geçmişte ne olduğunu açıkça hatırlamak ve olanı kınamak ve bunun neden tamamıyla kabul edilemez birşey olduğunu söylemektir" diye konuştu.

1450'den 19. yüzyılın başlarına dek 10 ila 28 milyon Afrikalı, Amerika kıtasına köle olarak götürülüp satılmıştı.

İngiltere, köle ticaretini 1807'de yasakladığında, bu ticareti yapan en büyük ülkeydi.

Gana Devlet Başkanı Kufuor ise bugün Londra'da "Chatham House" adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Afrika ülkelerinin de köle ticaretinde tamamıyla suçsuz olmadıklarını söyledi ve köle ticaretinin Afrika'da yerel ortaklarının da olduğunu kaydetti.

Kufuor, Afrika'ya köle ticareti için gelen İngiltere, İspanya, Portekiz ve diğer ülkelerin suçlu olduklarını, ama yalnız olmadıklarını belirterek, "Kimi yerel yerli gruplar da suçluydu. Dolayısıyla (başkalarını suçlarken) dikkatli olmalıyız" dedi.


17 yıl önce