|

BM'den kritik uyarı: Risk çok büyük

Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı artarken Birleşmiş Milletler’den kritik uyarı geldi. BM Genel Sekreteri Guterres, riskin çok büyük olduğunu söyledi. Dünya genelinde yayılan virüs son olarak İran’da da görüldü.

Haber Merkezi
04:00 - 20/02/2020 Perşembe
Güncelleme: 04:47 - 20/02/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
KORKUTAN İHTİMAL

Birleşmiş Milletler (BM), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının gelişmemiş ülkelere sıçrama ihtimalinden endişeli. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyanın çeşitli ülkelerine yayılan Kovid-19 salgınının sağlık sistemi gelişmemiş Afrika kıtasındaki ülkeler gibi ülkelere sıçramasından endişe duyduğunu dile getirdi.

‘HAZIR OLMALIYIZ’

Guterres, salgının şu an için kontrol altında olduğunu belirtse de riskin büyüklüğüne dikkat çekti. Pakistan-Hindistan sınırındaki Kartarpur Darbar Sahib Sih tapınağını ziyareti sırasında konuşan BM Genel Sekreteri, “Risk çok büyük ve dünya olarak buna hazır olmamız lazım. Dünya Sağlık Örgütü, böyle bir gelişme olduğunda nasıl müdahale etmesi gerektiği üzerinde çalışıyor” ifadesini kullandı.

VAKA SAYISI 74 BİN

Öte yandan Çin’de Kovid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 5’e yükseldi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede kesinleşen vaka sayısı 11 bin 977’sinin durumu ciddi olmak üzere 74 bin 185’e çıktı. Durumu şüpheli olan vakaların sayısı 5 bin 248’e, müşahede altındakilerin sayısı ise 135 bin 881’e gerilerken, salgından iyileşerek taburcu olanların sayısı 14 bin 376’ya ulaştı.

Rusya Çinlilere girişi kapattı


  • Rusya, Kovid-19 salgını nedeniyle Çin vatandaşlarının ülkeye girişini geçici olarak durdurdu. Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, kararnamenin, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin tarafından imzalandığını belirtti. Golikova, “Şahsi, iş, eğitim ve turistik gerekçelerle Rusya’ya gelmek isteyen Çain vatandaşlarının ülkeye girişi, 20 Şubat’tan itibaren geçerli olacak şekilde durduruldu.” dedi.


İran’da 2 ölü

Dünya genelinde yeni tip koronavirüsün bulaştığı kişi sayısı 75 bini geçerken, virüs son olarak İran’da tespit edildi. İran’ın yarı resmi haber ajansı ISNA, iki kişide Kovid-19 tespit edildiğini duyurdu. İran Sağlık Bakanlığı dün ilerleyen saatlerde bir açıklama yaparak İran’ın Kum kentinde virüsün bulaştığı 2 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Kum Tıp Üniversitesi Rektörü Muhammed Rıza Kadir de İran medyasına yaptığı açıklamada, son 4 günde solunum yetmezliği şikayetlerinde artış olduğunu belirtti. Kovid-19 nedeniyle Çin anakarası dışında şimdiye kadar Hong Kong’da iki, Tayvan, Filipinler, Japonya ve Fransa’da da birer kişi hayatını kaybetti. Çin dışında Kovid-19’un görüldüğü ülkeler ve bölgeler ise şöyle; Hong Kong, Makao, Japonya, Singapur, Güney Kore, Tayland, Malezya, Vietnam, Almanya, Avustralya, ABD, Fransa, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada, İtalya, Hindistan, Filipinler, Rusya, İspanya, Nepal, Sri Lanka, Kamboçya, Belçika, İsveç, Finlandiya, Mısır, İran.

Son testlerde 79 yeni vaka

Kovid-19 salgını nedeniyle Japonya’da iki haftadır karantina altında tutulan gemideki karantinanın dün itibarıyla sona ereceğinin açıklanmasının ardından, gemiden kötü haber geldi. Yolcuların gemiyi terk edebilmesi için şart koşulan son testlerde 79 kişinin daha enfekte olduğunun anlaşıldığı açıklandı. Son gelişmelerle gemide şimdiye dek tespit edilmiş vaka sayısı 621’e yükseldi. Son testlerde negatif çıktığı belirlenen yaklaşık 500 kişilik grubun ise gemiden tahliyesine izin verildi. Tahliye sürecinin kademeli olarak cuma gününe dek sürmesi bekleniyor.

Tüm yolcuların ayrılmasının ardından mürettebat gemide kalacak ve yeni bir karantina süreci başlayacak. Gemide karantinanın başladığı 5 Şubat’ta 3 bin 700 kişinin bulunduğu açıklanmıştı. Virüse yakalanan yolcular sağlık kuruluşlarına sevk edilirken, daha önce ABD ve Güney Kore gemideki vatandaşlarını Japonya’ya gönderdiği uçaklarla tahliye etmişti. Aralarında İtalya, Kanada, Avustralya ve İsrail’in de bulunduğu birçok ülkenin ise önümüzdeki günlerde Japonya’ya gönderecekleri uçaklarla vatandaşlarını tahliye etmesi bekleniyor.

Yönetmen ve ailesi virüse kurban gitti


Çin’in Vuhan eyaletinde virüs salgınında ölenler arasında yönetmen Chang Kai ve ailesi de bulunuyor. İddialara göre Yönetmen Chang’ın babası virüse yakalandı ancak hastanelerdeki aşırı doluluk nedeniyle yaşlı adama karantina merkezlerinde yatak bulunamadı. Bu nedenle 55 yaşındaki yönetmen kız kardeşi ve annesiyle beraber babasının bakımını üstlendi. Bu süreçte bütün aile üyelerine virüs bulaştı. Yönetmenin önce babası ve annesi hayatını kaybetti. Kız kardeşi de kendisinden birkaç saat sonra hayata gözlerini yumdu.

Japonya’da maske hırsızlığı

  • Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Japonya’da hızla yayılmaya devam eden korona virüsü nedeniyle talep patlaması yaşanan cerrahi maskeler Japonya’da bir hırsızlık olayıyla gündeme geldi. Kobe’deki bir hastaneden 6 bin cerrahi maske çalındığı ortaya çıktı. 40 bin yen (yaklaşık 2 bin 200 TL) değerindeki maskelerin hastanedeki bir odada tutulduğu öğrenilirken, olay ise bir hastane çalışanının bazı kutuların odada olmadığını fark etmesiyle anlaşıldı. Olayın polise bildirilmesinin ardından konuyla ilgili hırsızlık soruşturması başlatıldığı ifade edildi.

#Koronavirüs
#Salgın
#BM
#Rusya
#Çin
4 yıl önce