|

Brezilya ile ABD savunma anlaşması imzalayacak

Aa
00:00 - 8/04/2010 Perşembe
Güncelleme: 09:46 - 8/04/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Brezilya ile ABD savunma anlaşması imzalayacak
Brezilya ile ABD savunma anlaşması imzalayacak

Brezilya ile ABD arasında, gelecek hafta bir savunma anlaşması imzalanacak.

Brezilya Savunma Bakanı Nelson Jobim, milletvekillerine, 'Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva gelecek hafta nükleer güvenlik zirvesi için Washington'a gidecek. Bu vesileyle, muhtemelen pazartesi günü ben de ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile savunma anlaşmasını imzalayacağım' açıklamasında bulundu.

ABD son olarak Kolombiya ile bir savunma anlaşması imzalamış, bu anlaşma yüzünden ciddi bir bölgesel kriz çıkmıştı. Aralarında Brezilya'nın da bulunduğu Latin Amerika ülkelerinin çoğu bölgesel güvenlikle ilgili endişelerini dile getirmişti.

2009 sonunda ABD'nin Kolombiya ile imzaladığı bu anlaşma, Amerikan ordusunun 'terör ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele' kapsamında resmi olarak Kolombiya'daki üsleri kullanmasına olanak sağlıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığının Latin Amerika dairesi yetkilisi Arturo Valenzuela da, anlaşmayı savunarak, 'Dünyadaki bütün ülkelerin güvenlik konularında başka ülkelerle işbirliği anlaşmaları var. Bazen yenilenirler bazen değiştirilirler, ABD'nin de Brezilya ve diğer Latin Amerika ülkeleriyle bu alanda uzun bir anlaşma geçmişi var' diye konuştu.

Amerikalı yetkili, 'Kimse üs kurmaktan da söz etmiyor' ifadesini de kullandı. 

14 yıl önce