|

Büyükelçiden tarihçiye ders

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, 1915 olaylarına ilişkin Osmanlı tarafından Ermeni kayıplarından sorumlu tutulan bin 673 sivil ve askerin yargılandığını ve ceza aldıklarını belirterek, “Bunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun soykırım yaptığının kanıtı olarak göstermek tarihin çarpıtılmasıdır. Tam aksine bu gerçekler, Osmanlı yöneticilerinin Ermeni vatandaşlarının can ve mal güvenliğini korumak için gösterdiği hassasiyetin ve çabaların somut delilidir” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/04/2015 Cuma
Güncelleme: 21:22 - 23/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Göğüş, ulusal Der Standard Gazetesi'nin 16 Nisan 2015 tarihli sayısında tarihçi Gerhard Drekonja-Kornat imzasıyla yayımlanan “Ayrıntılı Olarak Belgelenen Katliam” başlıklı yazısına, aynı gazetede dün yayımlanan “okur mektubu”yla cevap verdi.



AKADEMİK DÜRÜSTLÜK


Mektupta tarihçilerin, tarihin hassas ve karmaşık dönemlerini herkesten daha iyi bilerek konuşmaları gerektiğine işaret eden Göğüş, “Konuyu bilmeyen insanlar klişelerle konuşabilir, ancak gerçek tarihçilerden beklentimiz akademik dürüstlüğün ışığında taraf olmadan, propaganda yapmadan ve samimiyetle hakikatleri ortaya koyabilmeleridir. Türkiye'nin arşivleri gerçeğe ulaşmak isteyen tüm tarihçilerin kullanımına 10 yıldır açıktır” ifadelerini kullandı.



ARŞİVLERİMİZ DÜNYAYA AÇIK


Göğüş, “Türkiye'nin 1915 olaylarını da kapsayan Birinci Dünya Savaşı'nın zor yıllarında yurtlarından sürülen ve hayatlarını kaybeden Türklerin acılarını unutmadığı gibi Ermeni vatandaşlarının acılarını da bir acılar hiyerarşisi yapmadan paylaştığını” vurguladı. Göğüş, tarihçi Drekonja-Kornat'ı ve diğer bütün tarihçileri, Türkiye'nin 10 yıldır açık olan arşivlerini ayrıntılı şekilde incelemeye davet etti.



#Birinci Dünya Savaşı
#Drekonja-Kornat
#Osmanlı İmparatorluğu
9 yıl önce