|

Çadırkent Yahudilerinden protesto

İsrailli evsizler, Kudüs'ün merkezinde kurdukları çadır kentle hükümeti protesto ediyor.

İha
00:00 - 23/08/2007 Perşembe
Güncelleme: 10:22 - 23/08/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Çadırkent Yahudilerinden protesto
Çadırkent Yahudilerinden protesto

Yılda on binlerce Yahudi'nin göç ettiği İsrail'de resmi rakamlara göre 53 bin evsiz Yahudi yaşıyor. İsrail'de doğdukları için hükümetin konut tahsisi konularındaki imkanlardan yararlanamadıklarını söyleyen İsrailli evsizler, dışarıdan göç edenlere ev verildiğini ancak sokaklardaki İsrailliler'in evsiz kaldığını söylüyor. 70 kişinin yaşadığı evsizlerin çadırlarında 23 tane de çocuk bulunuyor.

2 çocuğu ve karısıyla sokaklarda yaşadığını söyleyen Gadi Madalsi isimli Fas göçmeni İsrailli, güvenlik görevlisi olduğunu ancak ücretlerin yetersiz olduğunu savunuyor. Dışarıdan göç edenlere fazlasıyla iyi imkanlar sunulduğunu ancak İsrail'de doğanların hükümet tarafından önemsenmediğini söyleyen Madalsi, "Bu protestoyu burada yaşayan evsizler düzenledi. Buradaki herkes İsrail'de doğdu, İsrail ordusuna hizmet verdi. İsrail'e başka ülkelerden gelenler, bütün ülkelerden 'aliyah' yani göç yardımı alıyorlar. Eğer ben buraya Rusya ya da başka bir ülkeden gelseydim, en kısa sürede bana ev bulurlardı" dedi.

İsrail'deki evsizler için gönüllü olarak çalışan Hebrew Üniversitesi öğrencisi Zohar Atai ise, İsrail'in yardımlarla ayakta kaldığını söyleyerek, "İsrail toplumunun içinde bulunduğu ekonomik durum gerçekten dağılmış durumda. Birkaç yıl içinde İsrail ekonomisi siz de göreceksiniz, krize girecek. Ekonomik durum, sosyalistlerin güçlü olmasından önceki Güney Amerika'daki gibi olacak. Orada durum halen kötü sayılır. Son 20 yılda yerel mafya ve politikacılar, çoğunluk için her şeyi kötüleştirdi. Birçok insan maaş alamıyor. Maaş alanların da ücretleri yemek ve ilaç için yeterli değil. Her şey sadece kötüleşiyor. Çünkü, nüfusun yüzde 60'ının maaşı yok" diye konuştu.

Hükümete mektup yazan İsrailli evsizler, ev taleplerinin karşılanmasını istedi.

Resmi istatistiklere göre, yılda on binlerce göç alan İsrail'e, 2000 yılına kadar 2 milyon 850 bin 444 kişi göç etti. 20 yüzyılda en çok göç ise 1949 yılında oldu. 2. Dünya Savaşı sonrası 1949'da 239 bin 954 kişi İsrail'e göç etti. İsrail'e gelen Yahudiler, hükümetin kontrolü altındaki yerleşim birimlerine yerleştiriliyor.

17 yıl önce