|

Cameron'a açık mektup: Üstünüze düşeni yapın

İngiltere'nin önde gelen hukukçuları Başbakan Cameron'a gönderdikleri açık mektupta, hükümetten daha fazla Suriyeli sığınmacıyı kabul etmesini istedi. Hukukçular hükümete, İngiltere'ye ulaşmak isteyen sığınmacılar için güvenli ve yasal yolların sağlanması ve sığınmacıların AB içinde adil dağılımı açısından İngiltere'nin payına düşeni kabul etmesi çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
17:49 - 12/10/2015 Monday
Güncelleme: 17:58 - 12/10/2015 Monday
AA

İngiltere'nin önde gelen hukukçuları, Avrupa'daki sığınmacı krizinde üzerine düşeni yapmamakla suçladıkları hükümeti eleştirdi.



İngiltere Yargıtayı eski Başkanı Lord Philips, eski Başsavcı Lord Macdonald ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) eski başkanlarından Nicolas Bratza'nın da aralarında bulunduğu 300 hukukçu, sığınmacı kriziyle ilgili İngiltere Başbakanı David Cameron'a açık mektup gönderdi.



"20 bin sığınmacı yetersiz"


Hükümetin önümüzdeki 5 yılda ülkeye 20 bin sığınmacı alınması kararının yetersiz olduğu belirtilen mektupta, İngiltere'nin yılda 75 bin kişiye kapılarını açabileceği vurgulandı.



Hukukçular hükümete, İngiltere'ye ulaşmak isteyen sığınmacılar için güvenli ve yasal yolların sağlanması ve sığınmacıların AB içinde adil dağılımı açısından İngiltere'nin payına düşeni kabul etmesi çağrısında bulundu.



Mektupta, "Savaş ve zulümden dolayı sığınma, evrensel bir insan hakkıdır. Hükümetimizin önümüzdeki 5 yıl içerisinde 20 binden daha fazla Suriyeli sığınmacıyı almama kararı kesinlikle yetersiz. İstikrarlı ve müreffeh bir ülke olarak bundan daha iyisini yapabiliriz" ifadesi kullanıldı.



İngiltere, Avrupa'daki sığınmacı sorununun aşılmasına, gelecek 5 yıl içinde 20 bin Suriyeli sığınmacıyı ülkeye kabul ederek destek vereceğini açıklamıştı. Bu kapsamda ilk grup Suriyeliler geçen ay ülkeye getirilmişti. Ancak AB'nin sığınmacıları yeniden yerleştirme programına katılmayan İngiliz hükümetinin bu desteği yeterli bulunmuyor.



İngiliz hükümeti Ocak 2014 - Haziran 2015 döneminde sadece 216 Suriyeliyi ülkeye kabul etmişti.



#david cameron
#ingiltere
#sığınmacı krizi
9 years ago