|

Camilere şartlı destek

Hollanda ve Fransa başörtüsünü yasaklarken Belçika, resmi din olarak tanıdığı İslam'ı şartlı da olsa destekleme kararı aldı. Flamanca'yı bilen bütün Müslümanlara devlet yardımı yapılacak, imamlar maaşa bağlanacak. Camilere ödenek ayrılacak

Brüksel
00:00 - 14/11/2006 Salı
Güncelleme: 00:51 - 14/11/2006 Salı
Yeni Şafak
Camilere şartlı destek
Camilere şartlı destek

Belçika'da resmen tanınan altı dinden birisi olan İslamiyet'e ilk kez önümüzdeki yıldan itibaren devlet yardımı yapılmaya başlanacak. Belçika'da İslamiyet 1974 yılında resmen tanınmış din olmasına rağmen camiler, kilise ve sinagog gibi diğer mabetlere verilen ödeneklerden yararlanamıyordu. Flaman Uyum Bakanı Marino Keulen, 2007 yılı başı itibariyle ilk etapta yedi caminin tanınarak bu camilere bütçeden pay vereceklerini duyururken, ödeneklerin birtakım koşullara bağlandığını ifade etti.


FLAMANCA KONUŞMA ŞARTI

Uyum Bakanı, “Cami olarak tanınmış yerlerde aşırı düşüncelerin barındırılmaması ve devlet ödeneklerin şeffaf bir şekilde kullanılması gerekiyor. Camilerin tanınması için imamlar başta olmak üzere cami içerisinde Flamanca konuşabilme şartı da aranıyor” dedi.

Şu anda 30 caminin devlet nezdinde tanınmak için başvurduğu bildirilirken, bunlardan hangilerinin ilk etapta tanınarak yasal haklardan yararlanmaya başlayacağına Belçika Müslüman Temsil Kurumu karar verecek. Bakan Keulen, 2007'de ancak yedi caminin tanınacağını, çünkü bütçeden daha fazla camiye ödenek sağlamanın mümkün olmadığını ifade etti.



İMAMA MAAŞ

Cami olarak tanınmış ibadethanelerde görev yapan imamlar, papaz ve hahamlar gibi federal hükümet tarafından maaşa bağlanacak ve kendilerine bir konut tahsis edilecek. Ayrıca Flaman Hükümeti de camilerin tamir ve onarım masraflarını üstlenecek.


İSLAMİYET GÜÇLENİYOR

Uyum Bakanı Keulen, “İslamiyet ülkemizde sürekli güçlenen bir din. Şu anda 150 bin Flaman müslümanın varlığından sözediliyor. İstenen şartları yerine getiren camilerin resmen tanınarak, devlet yardımı alabilmeleri bu insanlara farklı bir şekilde ulaşmanın yolunu açacaktır. İslam dini ile olan münasebet normalleşme sürecine girerken, bu sayede İslam'ın geri planda kalmasının da önüne geçilmiş olacak” dedi.


Almanlardan aferin aldı!

Alman Focus dergisi, Müslüman kadınlardan başörtülerini çıkarmalarını isteyen Federal Meclis üyeleri Ekin Deligöz ve Lale Akgün'ü “uyuma örnek” diye tanıttı. Dergi, Müslüman kadınlara yaptıkları çağrıdan sonra tehditler alan milletvekillerinin korumalı dolaştıkları, ancak tehditlerden korkmadıkları ve kadınların hakları için mücadeleye devam etmekte kararlı oldukları belirtildi. Deligöz, sokakta karşılaştığı herkesin kendisini 'gizlice' tebrik ettiğini öne sürdü.




17 yıl önce