|

Çin Dışişleri Bakanı Suriyeli muhaliflerle görüştü

Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçı, Suriye'de Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Abdulazim başkanlığındaki heyet ile görüştü.

Aa
00:00 - 17/09/2012 Pazartesi
Güncelleme: 17:53 - 17/09/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Çin Dışişleri Bakanı Suriyeli muhaliflerle görüştü
Çin Dışişleri Bakanı Suriyeli muhaliflerle görüştü

Görüşmede Yang'ın uluslararası toplumun siyasi çözüm yolundan ayrılmaması gerektiğini belirttiği ve "güç kullanımının sorunu çözmeyeceğini" kaydettiği bildirildi. 

Suriye'de ilgili tarafların Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi ile işbirliği yapması gerektiğinin altını çizen Yang, taraflara şiddeti durdurma ve en kısa sürede siyasi diyaloğu başlatma çağrısı yaptı. 

Yang, Suriye halkının kendi seçimine tamamen saygı gösterileceğini belirterek, "dış güçler aracılığıyla olmayan siyasi dönüşümün Suriye halkı tarafından yapılması gerekliliğini" kaydetti. 

Çin'in, Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun bu konudaki rolüne önem verdiğini söyleyen Yang, ülkesinin bu organizasyonla temasını sürdürmeyi ümit ettiğini dile getirdi. 

Abdulazim de Çin Dışişleri Bakanı'na, kuruluşları tarafından öne sürülen "şiddetin durması, tutukluların salıverilmesi, insani erişimin sağlanması ve siyasi geçiş sürecinin başlatılmasını" içeren dört önergeyi tanıttı.

Kuruluşlarının Suriye'de siyasi çözümden yana olduğunu söyleyen Abdulazim, İbrahimi'nin arabulucuk çabalarını desteklediklerini belirtti. 

Abdulazim'in ayrıca Çin'in konuyla ilgili siyasi çözüm için yaptığı teşviğe teşekkür ettiği bildirildi.

Suriyeli muhalif grubun, Yang Cieçı'den önce Çin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Cay Cun ile de görüştüğü kaydedildi.

Çin Halk Diplomasi Akademisi'nin daveti üzerine Çin'e gelen heyetin ziyaretinin, 20 Eylül'de son bulacağı belirtildi.

Suriye'de Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Kurulu, diğer muhalif gruplardan farklı olarak Beşşar Esed yönetimi ile diyaloğunu sürdürüyor ve Suriye'de "barışın değişim sürecini" savunarak dış müdahaleye karşı çıkıyor. 


12 yıl önce