Çin, Doğu Türkistan'da skandal bir karara imza atarak ülkede Müslüman isimlerin kullanılmasını yasakladı. Yasaklar listesinde Muhammed, Ayşe, Fatma, Sümeyye gibi isimler yer alıyor.
Çin, 1949 yılından bu yana siyasi ve iktisadi açıdan kontrolü altında tuttuğu Doğu Türkistan'da yaşayan Müslümanlara uyguladığı ambargoya bir yenisini daha ekledi. Çin hükümeti, Doğu Türkistan özelinde aldığı kararla ülkede Müslüman isimlerin kullanılmasını yasakladı.
Hükümet, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan yaklaşık 10 milyon kadar Müslüman Uygur halkının yeni doğan çocuklarına dini isimler vermesini yasaklayarak, bu kararı “aşırılığı” önleme amaçlı aldığını öne sürdü. Kararla bundan böyle dini isimler taşıyan Müslüman çocukları nüfusa kaydettirilmeyecek. Halihazırda söz konusu isimleri taşıyan çocukların da isimlerini değiştirmedikleri takdirde kamu okullarına gitmeleri ve sosyal hizmetlerden yararlanmaları engellenecek.
Kullanımı yasak olanlar listesinde “Muhammed, Ayşe, Fatma, Hatice, Mücahid, Cihat, Talib, İmam, Muslima, Mücahit, Sümeyye, Nasrullah, Turknaz, Turkzat, Hacı, Arafat, Medine, Şemseddin, Seyfullah, Abdulaziz, Esedullah, Muhlise” gibi isimler yer alıyor.Alınan bu yasak kararı Çin'deki İslam yasası kapsamında uygulandığı bildirildi. Çin hükümeti Nisan ayı başında başörtüsü ve uzun sakal bırakılmasını da yasaklamıştı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bu kararı Müslümanlara yönelik bu yasağın, "absürd bir sınırlama” olduğuna dikkat çekerek tepki gösterdi. Örgüt, ön adların ebeveynler tarafından seçiminin çok özel bir konu olduğuna işaret etti ve bu noktada devletin müdahale edemeyeceği vurguladı.
İnsan hakları grupları, Çin yönetimini Uygur bölgesinde halka karşı sert ve zalimce muamelede bulunması, evlere hukuksuz baskınlar düzenlemesi, İslami uygulamaları kısıtlaması, farklı kültür ve dillere yönelik asimilasyon politikaları nedeniyle suçluyor.