|

Çin'den Türkmenistan'a 3 milyar dolar

Cihan
00:00 - 6/06/2009 Cumartesi
Güncelleme: 11:15 - 6/06/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Çin'den Türkmenistan'a 3 milyar dolar
Çin'den Türkmenistan'a 3 milyar dolar

Çin Halk Cumhuriyeti, Türkmenistan'da bulunan dünyanın en büyük dördüncü doğal gaz yatağının işletmeye açılması için 3 milyar dolar kredi verecek. Türkmenistan petrol ve doğalgazdan sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Taçberdi Tagiyev, 1-2 Haziran'da Çin'e yaptığı ziyarette bu konuda anlaşmaya varıldığını kaydetti.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, yardımıcısı Tagiyev'i Çin'e göndererek, bu ülkenin önde gelen enerji şirketleri ile Amuderya'nın sağ kıyısındaki enerji kaynakları ve Güney Yolöten doğal gaz yatağının en kısa zamanda işletmeye açılması konusunda görüşmelerde bulunulmasını istemişti.


Berdimuhamedov başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nda Tagiyev, Çin ziyaretinde Güney Yolöten doğal gaz yatağının işletmeye açılmasına ilişkin kredi konusunda bir anlaşmaya varıldığını ifade etti. Güney Yolöten doğal gaz yatağı, hacim olarak dünyanın en büyük dördüncü doğal gaz yatağı konumunda. İngiliz Gaffney, Cline & Associates şirketinin yürüttüğü çalışmalarda, Güney Yolöten-Osman yatağının dünyada dördüncü büyük rezerve sahip olduğu ortaya çıktı.Toplam yüksek değeri 14 trilyon metreküp olarak tespit edildi.


Türkmen Televizyonu'nda yayınlanan Bakanlar Kurulu'nda bu konuda bir konuşma yapan Türkmen lider Berdimuhamedov, ülke ekonomisinin cam damarı olan petrol ve doğal gaz sektöründe dünyanın önde gelen enerji şirketleri ile işbirliğinin devam ettirileceğini kaydetti.


Doğal kaynakların rasyonel kullanılması gerektiğinin altını çizen Berdimuhamedov, uzmanların araştırmalarına göre, Hazar'ın Türkmen kıyısından ülkenin doğusunda bulunan Amuderya nehrine kadar zengin enerji kaynaklarına sahip olduklarını kaydetti.


Berdimuhamedov, sadece Güney Yolöten yatağından yılda 50 milyar metreküp doğal gaz üretildiği takdirde, her hangi bir ülkenin doğal gaz ihtiyacını uzun süre karşılanabileceğini ifade etti. Berdimuhamedov ayrıca, ülkesinde halihazırda 80 milyar metreküp doğal gaz üretildiğini ve Petronas Charigali ve diğer şirketlerin de Hazar'ın Türkmen kıyısında 20 milyar metreküp doğal gaz ürettiğini söyledi.


Türkmenistan'dan Çin'e doğal gaz boru hattı düşeniyor. Projenin iki yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor.



15 yıl önce