|

Darbe bilmecesi

İha
00:00 - 24/12/2008 Çarşamba
Güncelleme: 10:45 - 24/12/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Darbe bilmecesi
Darbe bilmecesi

Batı Afrika ülkelerinden Gine'de darbe girişiminde bulunanların lideri Yüzbaşı Musa Dadis Camara, 32 kişiden oluşan bir ulusal konsey oluşturduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Lansana Conte'nin ölümünden sonra darbe girişiminde bulunan Camara, ülkeyi, başında kendisinin olacağı konseyin yöneteceğini söyledi.

Ancak başkent Conakry'den gelen bazı haberlere göre, darbe girişimini destekleyen bazı askerler konseyin başında daha tecrübeli bir asker olan Yarbay Sekouba Konate'nin olmasını istiyor.

Gine'de siyasi tabloyu daha da karışık hale getiren bir diğer gelişme de Genelkurmay Başkanı General Diarra Camara ve Başbakan Ahmed Tidiane Souare'nin hükümetin hala görevde olduğunu açıklaması oldu. Diarra Camara ve Ahmed Tidiane Souare, darbe girişiminde bulunanların orduda çoğunluğu temsil etmediklerini söyledi.

Gine'de Cumhurbaşkanı Conte'nin ölümünden 6 saat sonra bir açıklama yapan bazı askerler, anayasayı askıya aldıklarını ve hükümeti feshettiklerini açıklamışlardı.

1984'ten bu yana ülkeyi “demir yumruk” politikasıyla yöneten 74 yaşındaki Conte'nin nasıl öldüğü ise bilinmiyor. Ancak daha önce Conte'nin şeker hastası olduğu biliniyordu.

Başbakan Ahmed Suare ise kendisi de bir darbeyle göreve gelmiş olan Conte'nin ölümünün ardından sükunet çağrısında bulunmuş ve 40 günlük yas ilan edildiğini açıklamıştı.


15 yıl önce