|

Darbe ihbarı Batı'dan

Gürcistan dün darbe girişimiyle sarsıldı. Bugün başlayacak olan NATO tatbikatını bahane ederek Ruslarla birlikte darbe yapmaya kalkışan Gürcü askerlerin hazırlığından Saakaşvili'yi Batılı istihbarat birimlerinin haberdar ettiği öğrenildi. İddiaya göre, iş için Bodrum'da bulunan Saakaşvili haberi alır almaz ülkesine döndü

Dış Haberler
00:00 - 6/05/2009 Çarşamba
Güncelleme: 03:01 - 6/05/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Darbe ihbarı Batı'dan
Darbe ihbarı Batı'dan

Gürcistan dün bir askeri üste başlatılan darbe girişimini önledi. Gürcistan Savunma Bakanlığı, başkent Tiflis yakınlarındaki Muhrovani üssünde dün sabah isyan çıktığını ve daha sonra isyanın kontrol altına alınarak bastırıldığını açıkladı. Darbe planının Rusya ile ortaklaşa yapıldığı ve planın bugün Gürcistan'da başlayacak olan NATO askeri tatbikatını engelleme amacıyla yapıldığı iddia edildi. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Gürcistan üzerindeki darbe planlarının ortaya çıkarıldığına ve darbecilerin Rusya'dan para aldığına dikkat çekildi. İddiaya göre, muhalefetin istifa çağrılarına kulak tıkayıp sürpriz bir tatil için geçen hafta Türkiye'ye gelen Saakaşvili, askeri darbe girişiminden habersiz dinlenmek istedi. Özel uçakla Milas'a inerek sıkı güvenlik tedbirleri altında Bodrum'a geçen Saakaşvili, bazı birliklerin ayaklanacağı kendisine haber verilince, bir gün sonra apartopar ülkesine döndü.


KONTROL ALTINA ALDIK

Gürcistan Savunma Bakanı David Siharulidze isyan sonrası yaptığı açıklamada, taburda işi olmayan bazı sivillerin de katıldığı isyanın bugün başlayacak olan NATO tatbikatını önleme amacıyla çıkarıldığını ifade etti. Önceki gece darbe planlayan gruba karşı bir operasyon düzenlendiğini açıklayan Siharulidze, grubun içinden bazılarının tutuklandığını ifade etti. Tutuklananlar arasında Ulusal Muhafızların eski komutanı General Koba Kobaladze'nin de olduğu bildirildi. Rusya'nın Gürcistan'ı NATO tatbikatlarının yapılmaması için tehdit ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'yı, Gürcistan'ın iç işlerine karışmakla suçladı. Rusya'nın başarılı olamayacağını vurgulayan Saakaşvili, Gürcistan'ın 5 yıl öncesine göre daha demokratik ve özgür bir ülke haline geldiğini belirtti.


NATO tatbikat yapacak

NATO, İstanbul İşbirliği Girişimi, Akdeniz Diyaloğu ve Barış İçin Ortaklık Programları çerçevesinde 6 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında Gürcistan'da Cooperative Longbow 09 ve Lancer 09 tatbikatları yapacak. Yapılan açıklamada, 1 yıldır planlanan tatbikatlara Türkiye, ABD, İngiltere, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Yunanistan, Kanada, Arnavutluk, Bosna- Hersek, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Moldova, Sırbistan, İspanya, Makedonya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin katılacağı bildirildi.


15 yıl önce