|

DEAŞ’ın sahibi açığa çıktı

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Yemen, Maldivler ve Ürdün’ün ambargosuna maruz kalan Katar’a destek çıkan ülkelerden biri olan İran’da DEAŞ imzalı iki ayrı saldırı 12 kişinin ölümüne yol açtı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/06/2017 Thursday
Güncelleme: 02:14 - 8/06/2017 Thursday
Yeni Şafak
Zekeriya Kurşun ve Mehmet Ali Büyükkara
Zekeriya Kurşun ve Mehmet Ali Büyükkara

Katar’ın diğer Arap ülkeleri tarafından abluka altına alındığını belirten Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, zaten agresif davranan Tahran’ın daha da agresifleştirilmek istendiğine dikkat çekti; saldırıların Katar meselesinden bağımsız olmadığını anlattı. Kurşun, DEAŞ’ın saldırısını şöyle yorumladı:

YENİ SALDIRILAR OLABİLİR

“İran teröre karşı çok sıkı tedbir alıyor. Çifte kontrol sistemiyle içeri girilen bir parlamentosu var. Orada olay olması hem de çok önemli kabul ettikleri Humeyni’nin mezarında yaşanan patlama ciddi mesajlar içeriyor. Bu mesajın şu ya da bu taraftan gelmiş olması önemli değil. Önemli olan doğuracağı sonuçlardır. Teröristler bir saldırı yapar ama arkasından belki de terörle çok ilişkisi olmayan ama konuya duygusal yaklaşabilen pek çok grup harekete geçebilir. Körfez ülkelerindeki diğer Şiiler de saldırılara maruz kalabilir.”

ABD POLİTİKASI DEĞİŞİNCE

Son saldırıyla birlikte DEAŞ’ı yönetenlerin iyice belli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara ise şu açıklamayı yaptı: “DEAŞ’ın kurulduğu günden buyana baş hedefi zaten İran’dı. Ama şimdiye kadar tek bir kurşun atılmış değildi. ABD’nin İran üzerindeki politikası değişince son 2 ay içinde İran’da peşi peşine Selefi kökenli eylemler olmaya başladı. Çok sayıda devrim muhafızı öldürüldü. Şimdi ise iki sembolik hedefe yöneldiler. Bu şimdiye kadar ülkeye terör yatırımı yapıldığını ve piminin çekildiğini gösteriyor.”

ŞIMARIKLIĞI BIRAKACAKLAR

“Saldırılarda bir defa daha DEAŞ’ın arkasında başka elin olduğu iddiasını doğruladılar. Şimdiye kadar hiçbir eylem yapılmadı fakat dünya egemenleri politikalarını değiştirince DEAŞ birden birçok merkezde eylemler yapmaya başladı. Şimdiye kadar Orta Doğu’da İran’a bir alan açılmıştı. İran bundan sonra bu alanın kapanmaya başladığını fark etti. Agresif ve şımarık tutumu bırakmak zorunda kalacak.”

Asıl
hedef
onlar
Can Acun (SETA - Araştırmacı):
“İran’ın bulunduğu coğrafyada ciddi kırılganlıklar var. Birçok örgüt varsa da DEAŞ buraya ilk kez saldırıyor. Bu durumu Katar’dan bağımsız okumamak gerekiyor. Katar’da asıl hedef İran. Özellikle ABD’nin Afganistan ve Irak işgalinden oluşan jeopolitik boşluğu yayılmacı politikalarla doldurmalarla çalıştı. Bölgede kaosu oluşturmak adına adımlar attı. Şii hilali oluşturmak istedi. Bu da bölge ülkelerini ciddi anlamda rahatsız ediyordu. Obama İran’a geniş bir alan açtı, İran ise bunu istismar etti. Şimdi Trump'la yeni bir dönem başladı. İran’ı hedef alacak eylemsel bir süreç başlıyor.”


#DEAŞ
#Tahran
#Suudi Arabistan
7 years ago