|

Demokrasinin kilit ismi Suarez'in durumu kötü

İspanya'da diktatör Franco rejimi sonrasında, 1976-1981 yıllarında başbakan olan ve ülkenin demokrasiye geçiş sürecinde kilit önemi bulunan 81 yaşındaki Adolfo Suarez'in sağlık durumunun kötüleştiği belirtildi.

Aa
00:00 - 21/03/2014 Cuma
Güncelleme: 13:18 - 21/03/2014 Cuma
Yeni Şafak
Demokrasinin kilit ismi Suarez'in durumu kötü
Demokrasinin kilit ismi Suarez'in durumu kötü

Solunum yetmezliğine bağlı olarak uzun süredir rahatsızlığı bulunan ve hafta başında Madrid'de hastaneye kaldırılan Suarez'in sağlık durumuyla ilgili basına bilgi veren oğlu Adolfo Suarez Illana, babasının en fazla 48 saatlik ömrü kaldığını söyledi.

Solunum yollarındaki enfeksiyon sebebiyle 17 Mart Pazartesi günü Madrid'deki Cemtro hastanesine kaldırılan babasının sağlık durumunun son günlerde kötüleştiğini açıklayan Illana, uzun süren hastalık döneminden dolayı aile üyelerinin 11 yıldır bu sona hazır olduklarını dile getirdi.

Babasının durumundan İspanya Kralı Juan Carlos'u haberdar ettiklerini söyleyen oğlu, "diktatörlük sonrasında ülkedeki barış ve demokrasi sürecini babasının yönetmesine izin vermesinden ötürü Kral'a" teşekkür etti.

İspanya'da 1936 yılında başlayan diktatör Franco döneminin arkasından 1977 yılında gerçekleşen genel seçimle demokrasi döneminin ilk başbakanı olan, Hristiyan Demokrat Merkez (UCD) partisi üyesi Adolfo Suarez'e, ülkesine yaptığı hizmetlerden dolayı Kral Juan Carlos tarafından dük unvanı verilmişti. Adolfo Suarez, kurduğu Sosyal ve Demokrat Merkez (CDS) partisinin yerel seçimlerde aldığı başarısız sonuçtan sonra siyasi kariyerini 1991 yılında sonlandırmıştı.

Suarez, 23 Şubat 1981 tarihinde bir grup jandarma tarafından mecliste yapılan darbe girişimde, meclis genel kurul salonuna giren Yarbay Antonio Tejero'nun havaya ateş ederek tüm milletvekillerine verdiği "yere yatın" emrine uymayan 2 milletvekilinden (Adolfo Suarez ve komünist partiden Santiago Carrillo) biriydi.

10 yıl önce