|

"Diktatörler ikna edilmez zorlanır"

Arap Baharı'nın ilk başladığı ülke olan Tunus'un Başbakanı Hammadi Cibali, halk ayaklanmalarının bir iktidarın daha sonunu getirmeye yakın olduğu Suriye'deki muhaliflere "masaya oturmayın" çağrısı yaptı. Cibali, "Diktatörlerle masaya oturmanın bir faydası yok. Bu sadece, durumu kontrol edebilmeleri için onlara zaman kazandırır." dedi.

Cihan
00:00 - 27/12/2012 Thursday
Güncelleme: 10:53 - 27/12/2012 Thursday
Yeni Şafak
"Diktatörler ikna edilmez zorlanır"
"Diktatörler ikna edilmez zorlanır"

Arap halklarının diktatör rejimleri devirdiği rüzgarın başlangıç yeri olan Tunus'tan, bir başka diktatörü göndermeye hazırlanan Arap ülkesi Suriye'deki muhaliflere "Esed'le masaya oturmayın" tavsiyesi geldi.

Önceki gün Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Tunus Başbakanı Hammadi Cibali, yaptığı açıklamada, Suriyeli muhalifler için, "bir diktatörle masaya oturmanın hiçbir faydası yok" tavsiyesinde bulundu.

"ZEYNEL BİN ABİDİN'İ İKNA ETMEDİK, ZORLADIK"

Kendileriyle masaya oturmanın, diktatörlere durumu kontrol etmeleri için daha fazla fırsat tanıyacağı uyarısında bulunan Cibali, "Diktatörlerin sağlam bir duruşa ihtiyacı var, bir müzakereye değil." şeklinde konuştu.

Tunus'un 42 yıllık iktidarı Zeynel Bin Abidin'in devrilmesi gibi Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in de "gidici" olduğunu söyleyen Tunus Başbakanı, kendi diktatörlerini de "ikna etmediklerini", halkın iktidarı bırakmaya zorladığını vurguladı.

"TÜRKİYE, SURİYE HALKINA DESTEK VERMEZSE DEMOKRASİ OLAMAZ"

Türkiye'nin Suriye konusundaki yaklaşımını da değerlendiren Cibali, Ankara'nın meseleye ilkeler ve özgürlükler çerçevesinde ve tarihi bir sorumluluk alarak yaklaştığını kaydetti. Suriye konusunda iki kamp oluştuğunu belirten Tunus Başbakanı, bir tarafında özgürlüklerden yana diğer tarafın ise özgürlüklere karşı olduğunu ve Türkiye'nin özgürlüklerden yana durduğunu kaydetti.

Cibali, "Türkiye, Suriye halkına destek vermezse bir demokrasi olamaz. Çünkü orada diktatörlükler demokrasi, özgürlük isteyenlerle istemeyenler çatışıyor. İlkesel bir durum var." ifadesini kullandı.

16 yıl hapiste yattıktan sonra 2006'da bir afla serbest kalan bir siyasetçi olan Hammadi Cibali, Arap Baharı'nın sembol ülkesi Tunus'un başbakanlığını yürütüyor. Hapis cezasının 15 yılını hücre hapsinde geçiren Hammadi, 14 Aralık 2011'de Tunus'un geçici Cumhurbaşkanı Moncef Marzuki tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildikten sonra 24 Aralık'ta resmen görevi devralmıştı. Hammadi, şimdi Arap ülkelerinin en büyük sıkıntısı olan yeni anayasa hazırlamada izleyecekleri yol haritası eksikliğiyle de baş etmeye çalışıyor.

Ancak buna rağmen anayasa çalışmalarında ilerleme kaydettiklerini ve son kısma geldiklerini söyleyen Cibali, şu an ellerinde bir taslak anayasa bulunduğunu kaydetti. Anayasa çalışmasını yaparken demokrasinin en temel ve evrensel değerlerinden özgürlüğü esas aldıklarını kaydeden Tunus Başbakanı, anayasanın ayrıca ülkelerinin başlıca sorunlarına çözüm olarak da hazırlandığını ifade etti.

11 years ago