|

Doğal afet değil Japon yapımı facia

00:00 - 6/07/2012 Cuma
Güncelleme: 22:42 - 5/07/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Doğal afet değil Japon yapımı facia
Doğal afet değil Japon yapımı facia

Japonya parlamentosu soruşturma komisyonu, aylar süren incelemelerin ardından, 2011 yılının Mart ayında meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından yaşanan nükleer felaketle ilgili raporunu yayımladı. Raporda felaketin sadece tsunami kaynaklı olmadığı belirtilerek resmi açıklamalar eleştirildi. Fukuşima Nükleer Kazası Bağımsız Soruşturma Komisyonu'nun raporunda, “Hükümet, denetleme kuruluşları ve TEPCO, insanların hayatlarını ve toplumu koruma sorumluluğuna sahip değil. Ulusumuzun nükleer kazalardan korunma hakkını ihlal etmişlerdir. Dolayısıyla kazanın 'insan yapımı' olduğu sonucuna varıyoruz” denildi.

Japonya'da Mart 2011'de yaşanan 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami, reaktörlerin soğutma sistemlerinin yıkılmasına neden olmuş ve çekirdek erimeleriyle radyasyon yayılımına neden olmuştu.

GARANTi VERiLMEZ HALDEYDi

Raporda, “Komisyonumuzun çalışmalarına göre, 11 Mart'ta deprem olduğu sırada Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali depremlere ve tsunamilere dayanması garanti olmayan bir haldeydi” denildi. Japon hükümetinden ve TEPCO'dan yetkililer, yaptıkları açıklamalarda reaktörlerin sadece depremle yıkılabileceği ihtimalini kabul etmemişti. Öte yandan Japonya, iki ay aradan sonra yeniden bir nükleer santralden elektrik enerjisi almaya başladı.

Ülkenin güneyindeki Oi santralinde Pazartesi günü yeniden çalıştırılan bir reaktör, şebekeye elektrik sağlamaya başladı.


12 yıl önce