|

Bilgisiz dindarlık insan potansiyelini yok eder

Görmez: Atanmış din görevlisi değil, adanmış din gönüllüsü ile ancak bunları inşa ederiz. Adanmış din görevlisi de ancak ilimle, marifetle, hikmetle donanırsa bu hizmetleri en güzel şekilde yapar.

Yeni Şafak
17:57 - 4/07/2014 Cuma
Güncelleme: 15:22 - 4/07/2014 Cuma
DHA
Bilgisiz dindarlık insan potansiyelini yok eder
Bilgisiz dindarlık insan potansiyelini yok eder

Bursa gezisini sürdüren Diyanet İşleri Bakanı Mehmet Görmez, Büyükşehir Belediyesi ziyaretinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Valiliği ve İl Müftülüğü ile birlikte Nilüfer İlçesine bağlı Doğanköyde yapılan 'Din Eğitim Külliyesinin kız ve erkek yurdu temel atma törenine katıldı. Görmez, konuşmasında dininin vicdana hapsedilmeyecek kadar büyük olduğunu söyledi.



"Biz yolda insanlara eziyet veren bir taşı kaldırmayı imanın tanımı içersine yerleştirmiş bir peygamberin mensuplarıyız" diyen Görmez, İbadet camiye, mescide, mabede hapsedilemeyecek kadar büyüktür. Değerlidir. İnsan oğlunun akan gözyaşını dindirmeyi, yaralı kalbini sarmayı görev edinen bir dinin mensuplarıyız. Bütün bunlar için önemli olan bilgidir, ilimdir. Bilgi olmadan din olmaz. İman kalbe yerleşmez, sosyal hayata yerleşmez. İman insan hayatını güzelliklerle inşa etmez. Bilgi olmadan ibadet de olmaz. Onun için İslam coğrafyasında yaşadığımız en büyük sorunlar dinin kendisinden değil, din konusundaki cehaletten kaynaklanıyor. Bugün İslam coğrafyasında yaşananlar mezheplerden değil. Mezhepler konusundaki cehaletten kaynaklanıyor. Din eğitimi sorununu halledemeyen hiçbir Müslüman ülkenin ayaklarının üzerinde durması mümkün değildir. Onun için Türkiyede Diyanet İşleri Başkanlığının, İlahiyat Fakültesinin, din eğitimi müesseslerinin varlığı önemlidir dedi.



ATANMIŞ DİN GÖREVLİSİ DEĞİL ADANMIŞ DİN GÖNÜLLÜSÜ OLMALI 


Diyanet İşleri Başkanlığının görev tanımlarının değiştirdiğini belirten Görmez, Camiyi sadece namaz kılma mekanı gibi tarif etmek hem Hazreti Peygamberin Medinede inşa ettiği camiden itibaren mescitlere ve camilere yüklediği misyona aykırıdır. Aynı şekilde din görevlisini, imam hatibin tanımını sadece namaz kıldırma görevlisi olarak tarif etmek, müftünün görevini sadece din görevlerini organize eden bir idareci tanımlamak en büyük yanlışlıklardan bir tanesi olur. Atanmış din görevlisi değil, adanmış din gönüllüsü ile ancak bunları inşa ederiz. Adanmış din görevlisi de ancak ilimle, marifetle, hikmetle donanırsa bu hizmetleri en güzel şekilde yapar diye konuştu.



MÜSLÜMAN MÜSLÜMANI ALLAH-U EKBER DİYEREK BOĞAZLIYOR 


Diyanet İşlerinin 100 ülkede ve 120 noktada hizmet ettiğini söyleyen Görmez, Rusyadan, Orta Asyaya kadar bir çok ülkedeki Müslümanların dini sığınağı olduğunu vurguladı. Balkanlardan Türkiyeye gelerek dini eğitim alan din adamlarının dini ve tarihi dokuyu yaşattığı için Diyanet İşleri Başkanlığına teşekkür ettiği ifade eden Görmez, dünyanın her yerinden gelen 5 bin öğrencinin Türkiyede din eğitimi aldığını kaydetti. Latin Amerikadan, Singapura, Vietnama, Kübaya, Haitiye giden din adamları olduğunu belirten Dönmez, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bilgi, eğitim seviyesinin yükseltilerek, kendilerini geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.


Tüm camilerde fakülte mezunu din adamları olması gerektiğini dile getiren Mehmet Görmez, Din doğru bilgi ile ilimle marifetle, hikmetle birleştiğinde su ve hava kadar tabidir. İnsanoğlunun dünyasını da, ahretini de mahmur eder. Ama bilgisiz dindarlık cehaletle birlikte insanoğlunun bütün potansiyellerini yok eder. Bu gün bir Müslüman bir başka Müslüman kardeşini Allah-u Ekber diye boğazlayabiliyor. Boğazlanan insan da La İlahe İlallah diyerek can verebiliyor. İnsanlık tarihinde Müslümanlar böyle bir fecaat, vahim bir tabloya şahit olmamıştır. Kimse bunun sebeplerini dinde ve mezhepte aramasın bu cehalet diye konuştu.



RAMAZAN'IN İLK CUMA HUTBESİNİ VERDİ 


Görmez, temel atmanın ardından Bursada Ramazan ayının ilk Cuma namazını Ulu Camide kılarak, İslam dünyası için birlik ve beraberlik mesajı verdi. Ramazan ayının önemini anlatan Cuma Hutbesini verdi. Bu arada Ulu Camide Ramazan ayının ilk Cuma namazını kılmaya gelen vatandaşlar içeride yer bulamayınca cami avlusunda namazını kıldı.



 

# Diyanet İşleri Bakanı Mehmet Görmez
#cuma hutbesi
#din eğitimi
10 yıl önce