|

'El' kitabı üniversiteyi karıştırdı

İngiltere'de terör korkusu akıl almaz boyutlara ulaştı. Nottingham Üniversitesi'nde 'İslam Radikalizmi' konulu bir tez hazırlayan Müslüman öğrenci ve arkadaşı 'El Kaide'nin el kitabını' internetten indirince biri tutuklandı diğeri sınırdışı edildi.

Londra
00:00 - 2/06/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:27 - 2/06/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
'El' kitabı üniversiteyi  karıştırdı
'El' kitabı üniversiteyi karıştırdı

İngiltere'de Nottingham Üniversitesi'nde 'İslam radikalizmi' konulu bir yüksek lisans tezi hazırlayan öğrenci kaynak olarak kullanmak üzere El Kaide'nin 'el kitabını' bilgisayardan indirince üniversite alarma geçti. Hicham Yezza (30) ve Rıdvan Sabir isimli iki Müslüman öğrenci tutuklandı, ardından biri sınırdışı edildi. Time Turk sitesinin verdiği habere göre olay şu şekilde gelişti: Yezza, lisansını ve yüksek lisansını tamamlamış ve üniversitede kadro dışı görev yapıyordu. Arkadaşı Sabir ise, 'İslam radikalizmi ve uluslararası terör ağları' üzerine yüksek lisans yaparken, ABD hükümet sitesinden 'el-Kaide El Kitabı' olarak bilinen dokümanları indirdi. Bin 500 sayfayı basamayacağı için bunu Yezza'dan rica etti ve onun e-posta adresine gönderdi.

6 GÜN BOYUNCA SORGULADILAR

Üniversite içerisinden birileri bunun farkına vardı ve üstüne bildirdi. Derken olay dekana kadar çıktı. Dekan konuyu yerel polise bildirmeye karar verdi. Ve ne olduysa da bundan sonra oldu. Polis ikisini de tutukladı. İki arkadaş da 6 gün boyunca sorgulandı. Sonunda Sabir'i serbest bıraktılar. Ancak Yezza'nın hikayesi bu noktada arkadaşından ayrılıyor. Yezza, serbest bırakılır bırakılmaz bu sefer Göçmenlik Kanunu'na muhalefetten içeri alındı. Dosyasına bakan göçmen bürosu, Haziran ortasında mahkemeye çıkmak zorunda olduğunu söylediler. İsnat ettikleri suç ise İngiltere'de kalmak için bir belgesinin eksik olması. 13 yıldır İngiltere'de yaşayan ve Modern Diller ve Kültürler Bölümü'nde Özel Asistan olarak çalışan Yezza, Cezayir vatandaşı ve danışmanına göre süresiz olarak sınır dışı edilecek.

MİLLETVEKİLİ DEVREYE GİRDİ
Öte yandan adına bir blog açılan Yezza'yı kurtarmak için gençler eylemler düzenliyor. İşçi Partisi'nden milletvekili Alan Simpson da hükümet bakanına yazdığı mektupta "Sizi adil bir yargılamaya davet ediyorum" dedi. Öğrencilerin, Yezza için açtığı destek blogunun adresi:

16 yıl önce