|

Eliezer: Yeni bir suikast olabilir

İsrail, suikasta kurban giden eski Başbakanı İzak Rabin'i anıyor. İsrail Altyapı Bakanı Ben Eliezer, "Yeni bir suikast olabilir" dedi.

Aa
00:00 - 4/11/2008 Salı
Güncelleme: 20:38 - 4/11/2008 Salı
Yeni Şafak
Eliezer: Yeni bir suikast olabilir
Eliezer: Yeni bir suikast olabilir

İsrail'de, 13 yıl önce aşırı sağcı bir Yahudi tarafından öldürülen eski Başbakanlardan İzak Rabin'i anma törenleri başladı. Kudüs'te Herzl dağında düzenlenen törene İsrailli bakanlar, Rabin'in akrabaları ve arkadaşları katıldı.

Törende konuşan İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer, "bugün hala, siyasi bir lidere suikast düzenlenmesinin olasılık dahilinde olduğunu" belirtti.

Ben Eliezer, Batı Şeria'daki İsrailli fanatik yerleşimcilerin son günlerde yarattıkları şiddet eylemlerine, Filistinlilere ve İsrail askerlerine yönelik saldırılarına dikkati çekerek, bugün bir suikast olasılığıyla ilgili daha bariz işaretler bulunduğunu belirtti ve "Bir sonraki suikastın eli kulağında" dedi.

Ben Eliezer yine yerleşimcilere atıfta bulunarak, "İsrail ordusunun koruması altında olmasalar, bir gün bile hayatlarını devam ettiremeyecek durumda olan bu insanlar, görevlerinin başındaki askerlere saldırmaya cüret ediyorlar" diye konuştu.

Öte yandan, Herzl dağının girişinde, yanında oyuncak tabanca taşıyan ve tekerli sandalye ile gelen bir İsrailli genç yakalandı. Kudüs polis sözcüsü Şmuel Ben-Ruby, "Engelli izlenimi vermeye çalışan bir adam ve bir televizyon kamerası taşıyan bayan arkadaşı bölgedeki güvenlik güçlerinde şüphe uyandırmış" dedi. Her iki kişinin polise, İsrailli televizyon kanallarından birinde çalıştıklarını ve yerleşkedeki güvenlik önlemlerini araştırdıklarını söyledikleri belirtildi.

Eski İsrail Başbakanlarından Rabin için tüm ülkede anma etkinlikleri yapılıyor. İzak Rabin için, İbrani takvimine göre resmi anma töreni ise 10 Kasım'da düzenlenecek.

4 Kasım 1995'te, halen cezaevinde bulunan Yigal Amir adlı aşırı sağcı tarafından Tel Aviv'de öldürülen Rabin, 1990 yılında Filistinliler ile barış çabalarından dolayı, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin lideri Yaser Arafat'la birlikte Nobel Barış Ödülü'nü almıştı.

16 yıl önce