|

Ermenistan, Türkiye'deki raylara uyumlu 3 yük treni siparişi verdi

Cihan
00:00 - 14/09/2009 Pazartesi
Güncelleme: 12:28 - 14/09/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Ermenistan, Türkiye'deki raylara uyumlu 3 yük tren
Ermenistan, Türkiye'deki raylara uyumlu 3 yük tren

Ermenistan'ın Türkiye'deki demiryolu raylarına uyumlu üç yeni tren siparişi verdiği bildirildi. Polonya'da bulunan Poznanski vagon üretim fabrikasının, Ermenistan'a lokomotifleri dahil üç yeni yük trenini önümüzdeki günlerde teslim etmesi bekleniyor. Yeni yük trenlerinin Türkiye seferlerinde kullanılmasının planlandığı kaydediliyor.

Polonya Radio Merkury radyosunun haberine göre, Ermenistan'ın Varşova Büyükelçisi Aşot Galoyan fabrikayı ziyaret ederek yetkililerle anlaşma imzaladı.

Polonya Gazeta Wyborcza gazetesi ise Ermenistan'ın tren siparişinin fabrikayı kriz ortamından kurtardığını yazdı. Eylül ayında Poznanski fabrikasından küresel ekonomik kriz nedeniyle çok sayıda işçinin çıkarılması planlanırken, Ermenistan'ın tren siparişi fabrika çalışanlarının yüzünü güldürdü.

Ermenistan, iki ülke arasında var olan demiryolu hattının yeniden ulaşıma açılmasını istiyor. Erivan, Kars'tan Gümrü'ye kadar uzanan demiryolu hattında gerekli bakım ve onarım çalışmalarının yapılmasının ardından iki ülke arasında yük ve yolcu taşımacılığının kurulmasını amaçlıyor. Geçtiğimiz aylarda Rusya demiryollarına bağlı Güney Kafkasya Demiryolu Genel Müdürü Aleksandr Kuznetsov, Ermenistan yönetiminin Gümrü ve Türkiye'nin Kars kenti arasında demiryolu ulaşımı sağlamaya hazır olduğunu aktarmıştı.

Kuznetsov Ermeni basınına verdiği demeçte, Erivan ve Ankara'nın projeye yeşil ışık yakması durumunda, Güney Kafkasya Demiryolu Ahuryan-2 (Ermenistan) istasyonu üzerinden her iki ülke arasında demiryolu ulaşımını yapmaya hazır olduğunu kaydetmişti. Kuznetsov, bu proje sayesinde Ermenistan ve Türkiye arasında yük ve yolcu taşımacılığının da sağlanacağını belirtmişti.

Güney Kafkasya Demiryolu, Ermeni demiryollarını idare etmek için kurulan özel bir şirket. 16 Ocak 2008 yılında Rusya-Ermenistan demiryolları ihalesini kazanan şirket daha önce Ermeni demiryolları için 570 milyon dolar yatırım yapacağını açıklamıştı.

15 yıl önce