|

Eyaletlerin artışı barışı ihlal eder

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 2 Ekim'de ülkedeki eyalet sayısının 10'dan 28'e yükseltilmesini öngören kararname çıkarıldı. Bu karara karşılık Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri Machar: "Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in eyalet sayısını 28'e yükseltmesi, 10 eyalete dayalı olarak imzalanan barış antlaşmasının ihlali anlamına geliyor"dedi.

Yeni Şafak
11:52 - 19/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 08:54 - 19/10/2015 Pazartesi
AA

Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar, ülkede eyalet sayısının 10'dan 28'e yükseltilmesinin barış antlaşmasının ihlali anlamına geldiğini belirtti.



Machar, "Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in eyalet sayısını 28'e yükseltmesi, 10 eyalete dayalı olarak imzalanan barış antlaşmasının ihlali anlamına geliyor" dedi.



Bu kararın kabileler arası ve etnik çatışmaları körükleyeceğini ifade eden Machar, aracılara sunduğu 21 eyalet önerisine değinerek, "Görüşmeler esnasında sunulan ve Güney Sudan hükümeti tarafından reddedilen öneri daha objektifti. Sömürge döneminde sınırları çizilen eski merkezlerin bölünmesine odaklanıyordu" diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Mayardit'i barış anlaşmasına ilişkin çekincelerini bırakmaya çağıran Machar, anlaşmayı imzalayıp sonra çekinceler belirtmenin uygun olmadığını söyledi. Machar, bu durumun Mayardit'in antlaşmaya bağlı olmadığının göstergesi olduğunu savundu.



Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 2 Ekim'de ülkedeki eyalet sayısının 10'dan 28'e yükseltilmesini öngören kararname çıkarmıştı.



Ülkede, 20 ay süren iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi IGAD'ın gözetiminde 17 Ağustos'ta gerçekleşen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Pagan Amum, çatışmanın durdurulması için sunulan taslağı kabul etmişti. Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamış, taraflar arasında varılan ateşkes yürürlüğe girmişti.

#Güney Sudan
#Riek Machar
#eyalet
9 yıl önce