|

F-35 çuvalladı

ABD Savunma Bakanlığı’na vekalet eden Patrick Shanahan, hakkındaki yürütülen etik kurul soruşturmasında F-35 savaş uçağı programının çuvalladığını söyledi. ABD’nin Türkiye’ye şantaj olarak kullandığı F-35 ile ilgili veriler de iç açıcı değil. Mayıs-Kasım 2018 döneminde F-35’lerin yüzde 30’u yedek parça sorunu nedeniyle uçamadı. Uçağın tüm görevleri yerine getirme oranı da yüzde 27’de kaldı. Japonya, şüpheli bir kazanın ardından filosundaki 12 F-35’i hizmet dışı bıraktı.

04:00 - 27/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:27 - 27/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
F-35 Savaş Uçağı
F-35 Savaş Uçağı

ABD Hükümet Sorumluluklar Ofisi (GAO), parçalarda uyuşmazlık, tamiratta uzun süreli gecikmeler ve gerekli parçaların tedarik edilememesi gibi sebeplerden dolayı F-35 savaş uçaklarının planlanandan çok daha az tecrübe uçuşu yaptığını ortaya koydu. Raporda, “ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 1 trilyon doları aşan maliyetiyle ülkenin en pahalı silah sistemi olan F-35 gelişmiş savaş uçaklarının yaşadığı tedarik zinciri sorunlarını çözmeli” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, F-35’lerin yüzde 60’lık beklentiye rağmen tüm görevleri güvenli bir şekilde yerine getirme oranının yüzde 27’de kaldığı belirtilen raporda, “F-35 uçakları bir savaş uçağından beklenen performansın gerisinde kalıyor. Çoklu görevleri gerçekleştiremiyor veya gerektiği kadar uçamıyor” ifadesine yer verildi. Raporda, “Mayıs-Kasım 2018 döneminde F-35’lerin yaklaşık yüzde 30’u yedek parça sorunu nedeniyle uçamadı. Savunma Bakanlığı’nın 4,300 adet F-35 yedek parçası açığı var” denildi.


SHANAHAN’DAN İTİRAF

ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) vekalet eden Patrick Shanahan ise hakkında yürütülen bir etik kurul soruşturması sırasında, müfettişlere, F-35 savaş uçağı programının “çuvalladığını” söyledi. Pentagon’un soruşturmayla ilgili açıkladığı rapora göre Shanahan, bu açıklamaları yaparken “muhteşem” olarak tanımladığı savaş uçağının kendisini değil, programın genelini kasettiğinin de altını çizdi. Shanahan’ın F-35 programıyla ilgili eleştirileri, ‘radara yakalanmama yeteneği, süpersonik hızı, aşırı çevikliği ve eşsiz sensör füzyon teknolojisiyle geleceğin ölümcül ve çok yönlü savaş uçağı’ olarak lanse edilen F-35’lerin ‘yedek parça sorununa ve uçuşların maliyetine’ odaklanıyor. Eski ABD Savunma Bakanı James Mattis, F-35’ler ve Türkiye ile ilgili olarak geçen yıl Kongreye sunduğu raporunda, “Türkiye’nin programdan çıkarılması durumunda yedek parça ve tedarik zincirinin bozulabileceği” uyarısında bulunmuştu.

  • Japonya uçuşları durdurdu
  • Japonya’da bir F-35 bu ay Büyük Okyanus’ta düşmüştü. Japonya’nın bu olay üzerine filosunda yer alan 12 F-35’i hizmet dışı bırakması bu uçaklarla ilgili şüpheleri artırmıştı. Japonya’nın F-35 filosu 147 uçaktan oluşacak. Bunun yanında Güney Kore ve Avustralya da filosuna F-35’leri dahil etti. Singapur da filosunu F-35’lerle yenilemek istediğini açıkladı.

#​ABD
#Savunma Bakanlığı
#Patrick Shanahan
#F-35
5 yıl önce