|

Fas'ın AKP'si Ak Parti'nin izinde

İha
00:00 - 7/09/2007 Cuma
Güncelleme: 10:37 - 7/09/2007 Cuma
Yeni Şafak
Fas'ın AKP'si Ak Parti'nin izinde
Fas'ın AKP'si Ak Parti'nin izinde

Washington Post, bugün yapılacak seçimden zaferle çıkması beklenen Fas'ın Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Türkiye'deki adaşından etkilendiğini yazdı.

AK Parti'nin seçim kampanyasında lazerli ışık gösterisi yaptığını, buna karşın Fas'ın AKP'sinin ise son mitinginin karanlık boş bir alanda gerçekleştirildiğini vurgulayan gazete, "Benzerlik odur ki, Türkiye'nin İslami kökenli partisi ampulü sembolü olarak kullanıyor. Fas'ınki ise gaz lambasını" yazdı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'taki bir haberde, Fas'taki ılımlı İslami Adalet ve Kalkınma Partisi ile AK Parti arasındaki benzerliklere dikkat çekildi.

Haberde, Fas'ın İslami parti lideri Saad Eddine El Othmani'nin bugün yapılacak seçimde zafer kazanmayı umduğu belirtildi. Othmani'nin ılımlı bir Müslüman olduğunu göstermek için kadınların elini sıktığı vurgulanan haberde, partinin birçoğu başı açık düzinelerce kadın milletvekili adayı olduğu da ifade edildi. Othmani'nin "Biz dini parti değil siyasi partiyiz" şeklindeki sözlerinin vurgulandığı haberde, parti liderinin esin kaynağının "İslami kökenli partinin geçen ay cumhurbaşkanlığı, meclis ve başbakanlığı kontrol etmeye başladığı Türkiye" olduğunu kabul ettiği kaydedildi. Türkiye'deki söz konusu partinin isminin de Adalet ve Kalkınma Partisi olduğunu ifade edilirken, Türkiye ve Fas arasındaki siyasi, ekonomik ve sosyal yapı karşılaştırıldı.


"AMPÜL, GAZ LAMBASI KARŞILAŞTIRMASI"

Fas'ın siyasi açıdan Türkiye'nin gerisinde olduğu belirtilen haberde, "Türkiye'deki İslami güdümlü partinin seçim kampanyasında büyük lazer gösterisi yapıldı. Buna karşın, Othmani'nin son seçim kampanyası, Kazablanka'nın kalbindeki karanlık boş bir alanda gerçekleştirildi. Benzerlik odur ki, Türkiye'nin İslami kökenli partisi ampulü sembolü olarak kullanıyor. Fas'ınki ise gaz lambasını" denildi.

Othmani'nin seçimde başarı elde etmeyi ve hükümette görev almayı umduğunu yazan gazete, Fas'ın 191 kişinin ölmesine neden olan 2004 yılındaki Madrid'in bombalanması olayının doğum yeri olduğuna dikkat çekti.

2003 yılında Kazablanka'daki patlamada ise en az 40 kişinin hayatını yitirdiğini belirten gazete, "Fas ve diğer Müslüman ülkeler için, İslami partilerin yükselişindeki anahtar sorun, onların başarısının aşırılığı önleyip önleyemeyeceğidir" yorumuna yer verdi.

Fas'ın komşusu Cezayir'deki seçimlerin silahlı ve fanatik İslami partinin kazanmasından endişe duyulduğu için iptal edildiğe dikkat çekilen haberde, Filistin'de Hamas ve Mısır'da ise Müslüman Kardeşler'in başarısına vurgu yapıldı.

17 yıl önce