|

Faşistlere karşı savaşan son komutan öldü

İspanya İç Savaşı sırasında faşistlere karşı savaşan Amerikalı gönüllü askerlerin son komutanı Milton Wolff, 92 yaşında hayatını kaybetti.

Aa
00:00 - 18/01/2008 vendredi
Güncelleme: 11:22 - 18/01/2008 vendredi
Yeni Şafak
Faşistlere karşı savaşan son komutan öldü
Faşistlere karşı savaşan son komutan öldü

Abraham Lincoln Tugayı Arşivleri adlı kuruluştan yapılan açıklamada, savaşın önemli figürlerinden Wolff'un, Berkeley'de kalp rahatsızlığı nedeniyle öldüğü belirtildi.

1915 yılında New York'ta doğan Wolff, henüz 22 yaşındayken "Lincoln Tugayı" olarak bilinen ve İspanya'daki seçilmiş sol hükümeti, General Francisco Franco'ya karşı savunan gönüllülerin dokuzuncu lideri olmuştu. Wolff, İspanya'da bulunduğu sırada, savaş hakkında yazan, ünlü yazar Ernest Hemingway ile dostluk kurdu. Hemingway, Wolff'un, "Lincoln kadar uzun, Lincoln kadar zayıf ve Gettysburg'daki (Amerikan iç savaşı) müfrezelere komuta eden askerler kadar cesur ve iyi bir asker olduğunu" yazmıştı.

Amerikalı gönüllülerin 15 Aralık 1939'da ülkelerine dönmelerinden kısa süre sonra, faşist güçlerin Madrid'i almasıyla savaş sona ermişti. Wolff'un ülkesine döndükten sonra da sivil hakların savunulması ve savaş karşıtlığında aktif mücadelesine devam ettiği belirtiliyor. İspanya İç Savaşı sırasında, yaklaşık 3 bin Amerikalı gönüllü, General Franco'ya karşı savaştı. Amerikalıların 900'ü çatışmalarda öldü. Yaklaşık 40 gönüllünün ise hala hayatta olduğu belirtiliyor.

il y a 16 ans