|

Filipinler'den Çin'e ada ihtarı

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, Çin ile yaşadıkları deniz sorununa ilişkin "egemenlik ve toprak bütünlüklerinden asla taviz vermeyeceklerini" açıkladı.

Aa
00:00 - 12/06/2013 Çarşamba
Güncelleme: 12:13 - 12/06/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Filipinler'den Çin'e ada ihtarı
Filipinler'den Çin'e ada ihtarı

Filipinler'in İspanya'dan bağımsızlığını kazanmasının 115. yıl dönümünü kutlamak için başkent Manila'daki Andres Bonifacio Meydanı'ndan açıklama yapan Aquino, başka bir ülkeye ait topraklarla ilgili herhangi bir taleplerinin olmadığını ancak kendi topraklarına ve haklarına saygı duyulmasını istediklerini belirtti.

Devrim lideri Bonifacuio'nun adı verilen meydandan halka seslenen Aquino, "Bizim kanımızda saldırganlık yok ancak egemenliğimizden ve toprak bütünlüğümüzden hiçbir şekilde taviz vermeyiz" dedi.

Aquino, gelecek 5 yılda ordunun modernize edilmesi için 1,74 milyar dolarlık bütçe ayırdıklarını sözlerine ekledi.

Filipinler ve Çin arasında uzun süredir Güney Çin Denizi'ndeki Spratly Adaları ile ilgili tartışma yaşanıyor. Aquino, geçen ay Spratly Adaları'nda Filipin askerlerinin işgali altındaki Ayungin Bölgesi açıklarında Çin savaş gemisi ile balıkçı teknelerinin demir atmasını protesto etmişti.

Ayungin, Filipinler'in güneybatısındaki Palawan eyaletinden 196 kilometre uzakta bulunuyor. Bölge, Filipinler'in kendisine ait olduğunu ileri sürdüğü ancak 1995'te Çin'in işgal ettiği Mischief Kayalıkları'nın hemen yanında yer alıyor.

Brunei, Malezya, Tayvan ve Vietnam da Spratly Adaları'nda hak iddia ediyor.

11 yıl önce