|

"Filistin uzlaşısını bozmaya çalışanlar var"

Filistin'deki Fetih hareketi yöneticilerinden Yahya Rabah, ''Bazı basın kuruluşları, uzlaşı ortamını bozacak yayınlar yapıyor'' dedi.

Aa
00:00 - 19/01/2013 Cumartesi
Güncelleme: 16:20 - 19/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
"Filistin uzlaşısını bozmaya çalışanlar var"
"Filistin uzlaşısını bozmaya çalışanlar var"

 

Filistin'deki gruplar, Mısır'ın başkenti Kahire'de Fetih ile Hamas arasında yapılan görüşmede uzlaşı anlaşmalarının başarıya ulaşacağı yönünde ümitli olduklarını, ancak İsrail ile ABD'nin reddetmesi nedeniyle uzlaşının sekteye uğrayabileceği yönünde şüpheleri olduğunu dile getirdi.

Hamas yöneticilerinden Yahya Musa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Kahire'de alınan kararların uygulama takviminin belirlenmesi, Filistin'in birliğini sağlamaya çalışan siyasi irade ve uzlaşı taraflarının ciddiyetini gösteriyor. Filistin'de birliğin sağlanması çok yakın'' diye konuştu. 

İsrail hükümetinde sağcıların bulunması ve ABD'nin Filistin'in BM'de üye olmayan ''gözlemci devlet'' statüsü kazanmasına ''kızgın'' olması sebebiyle İsrail ile müzakerelerinin zorlaşacağını ifade eden Musa, Fetih hareketinin ABD ve İsrail ile mücadele etmesi için siyasi ortamın uygun olduğunu belirtti.

''Halkın isteği, Filistin birliğinin sağlanması''

Fetih hareketi yöneticilerinden Yahya Rabah ise, ''Kararlar için uygulama takviminin belirlenmesi, yeni anlaşmanın ciddiyetinin göstergesi. Uzlaşıya karşıt olanlar var. Özellikle bazı basın kuruluşları, uzlaşı ortamını bozacak yayınlar yapıyor'' diye konuştu. 

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) siyasi büro üyesi Meryem Ebu Dakka ise Filistinli gruplardan uzlaşının başarıya ulaşması için çaba harcamalarını isteyerek, ''Uzlaşı, bu kez başarılı olacak. Halkın isteği, Filistin birliğinin sağlanması'' ifadelerini kullandı. 

Hamas ve Fetih arasında 2007'de yaşanan çatışmalardan sonra Gazze'de Hamas, Ramallah'ta ise Fetih hareketi kontrolü sağlamış, uluslararası çabalara rağmen Filistin'de iki ayrı hükümet kurulmuştu. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırıların ardından iki taraftan da Filistin'deki bölünmüşlüğe son verilmesi yönünde çağrılar gelmişti.

Mahmud Abbas ile Halid Meşal, Mısır'ın arabuluculuğunda, ''milli mutabakat hükümeti'' kurulması görüşmelerine başlamış ve 2011 Mayıs ayında Kahire'de alınan kararların uygulanması üzerinde mutabakata varılmıştı. Hamas ve Fetih heyeti temsilcileri, Mahmud Abbas başkanlığında bağımsız isimlerden oluşan bir geçiş hükümeti kurulması konusunda anlaşmıştı.


11 yıl önce