|

Fischer: Özgürlük başka dine hakaret değildir

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer, ülkedeki dini temsilcilerle görüştü. Fischer: "Fikir özgürlüğü, başka bir dine hakaret etmek demek değildir" açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak
17:17 - 13/01/2015 Salı
Güncelleme: 15:20 - 13/01/2015 Salı
AA

Avusturya'da devlet tarafından tanınan dinlerin liderleri, Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile görüşte ve Fransa'da geçen hafta düzenlenen terör eylemlerini kınadı.


Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'in Hristiyan, Müslüman ve Yahudi dini temsilcilerle yaklaşık 1,5 saat süren görüşmesinde ortak bir bildiri imzalandığı açıklandı.


Toplantı sonrasında düzenlenen basın mensuplarına konuşan Cumhurbaşkanı Fischer, dini temsilcilerle Fransa'da işlenen cinayetleri kınadıklarını ve kurbanların yakınlarıyla dayanışma içinde olduklarını belirtti.


Terör olaylarının hiçbir dine hizmet etmediğini ve terörün bütün din mensuplarını ayırt etmeden vurduğunu ifade eden Fischer, Fransa'daki terör saldırılarında Hristiyanlar, Yahudiler, Müslümanlar ve dini olmayanların hayatlarını kaybettiğini, bu nedenle dinler arasında ortaklığın ve işbirliğinin çok önemli olduğunu kaydetti.


Fischer, insanların kutsallarına saygının yasal sorumluluk olduğunu kaydederek, "Fikir özgürlüğü, başka bir dine hakaret etmek demek değildir. Bunun bir ölçüsü vardır. Bu ölçününün aşılmaması lazım. Bir dine hakaret edildi diye insanların öldürülmesi de doğru değildir" şeklinde konuştu.


"Sevginin kitapları" 


Fischer ile görüşen dini temsilcilerin yayımladığı ortak bildiride, Paris'te düzenlenen terör saldırıları kınandı ve ortak hareket edilmesi kararı alındığı belirtildi.


Avusturya'da din ve devlet işlerinin ayrı olduğu ancak bunun terörle mücadeleye, işbirliğine ve ortak çalışmaya engel olmadığı vurgulanan bildiride, "Avusturya'daki Hristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar hukukun üstünlüğüne bağlılıkta, terör ve şiddetin açıkça reddedildiğini dikkate alarak birleşmişlerdir. Şu sözü üstüne basarak söylemek istiyoruz: İncil, Tevrat ve Kuran nefretin değil, sevginin kitaplarıdır" ifadelerine yer verildi.


Bildiride, terörün engellenmesi için polisiye tedbirlerin yanı sıra eğitim ve entegrasyon politikalarına da ağırlık verilmesi gerektiği vurgulandı.


Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç ise insanların din adına öldüğü ve öldürüldüğü bir dönemden geçtiklerini belirterek, buna artık 'dur' demenin zamanının geldiğini söyledi. Birkaç kişinin yaptığı terörün geniş kitlelere mal edilemeyeceğini belirten Sanaç, "Hep birlikte hareket etme kararı aldık. Terörün dini, imanı ve mezhebi yoktur. Terör insanlık suçudur, herkese zarar veriyor" dedi.


Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'in başkanlığında yapılan toplantıya Katolik Kilisesi Kardinali Christoph Schönborn, Evangelik Kilisesi Piskoposu Michael Bünker, Ortodoks Kilisesi Piskopos vekili Ioannis Nikolitsis, Yahudi Hahambaşı Paul Chaim Eisenberg, İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç, Avusturya Dünya Kiliseler Başkanı Lothar Pöll, Yardım kuruluşu Caritas Başkanı Michael Landau katıldı. Ayrıca Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ve Devlet Bakanı Josef Ostermayer de basın toplantısında yer aldı.

#Heinz Fischer
#Avusturya Cumhurbaşkanı
#Avusturya
9 yıl önce