|

FUTBOL FACİASI

Gana'nın Başkenti Akra'da, Akra Hearts of Oak ile Kumasi Ashanti Kotoko takımları arasındaki futbol maçı facia ile sonuçlandı. Birbirine giren taraftarları ayıramayan polis göz yaşartıcı bomba kullandı. Paniğe kapılan seyirciler staddan çıkmaya çalışırken büyük bir arbede yaşandı. Sonuç tam bir facia: 130 kişi öldü, çoğu ağır 50 kişi yaralandı.

.
00:00 - 11/05/2001 Cuma
Güncelleme: 14:29 - 21/01/2014 Salı
Yeni Şafak
FUTBOL FACİASI
FUTBOL FACİASI

Afrika, tarihinin en dehşetli futbol faciasını yaşadı. Gana'nın başkenti Akra'da oynanan futbol maçında, taraftarlar arasında çıkan arbedede ilk belirlemelere göre 130 kişi öldü. 40 bin kişilik Akra Stadyumu'nda Akra Hearts of Oak ile Kumasi Ashanti Kotoko takımları arasında oynanan ve Akra Hearts of Oak'ın 2-1 yendiği maçtan sonra iki takımın taraftarları birbirine girdi. Çatışmaları önlemek için zor anlar yaşayan polis, göç yaşartıcı bomba kullandı.

Yaralıları ziyaret eden Gana Devlet Başkanı John Kufuor, olaylar karşısında şok olduğunu ifade ederek, "Çok müteessirim" dedi. 102 ölünün askeri hastaneye getirildiği belirtilirken, çoğu ağır 50 kadar da yaralı olduğunu söylendi. Diğer iki hastaneye de onlarca cesedin kaldırıldığı kaydedildi.

Çoğu ezilerek öldü

Arbede sonrası çoğu ölü ve yaralının kaldırıldığı "37 askeri hastanesi" yetkilisi Tuğgeneral Daniel Twum, "Ölenlerden bazıları havasızlıktan boğuldu, ancak çoğunluğu panik sırasında ezilerek veya sıkışarak hayatını kaybetti" dedi.

Görgü şahitleri, maçın bitimine doğru, Hearts of Oak takımının iki gol atarak 2-1 öne geçtiğini, bunun üzerine Asante Kotoko taraftarlarının plastik sandalyeleri koparıp sahaya atmaya başladıklarını bildirdiler. 40 bin kişilik stadın tamamen dolu olduğu, çıkan olaylar üzerine polisin gözyaşartıcı bomba kullandığı, bunun üzerine olayların çığrından çıktığı kaydedildi.

Stadda bulunan Muhammed Enver adlı taraftar, "Seyirciler staddan bir an önce dışarı çıkmak için paniğe kapıldı. Duman ve enkaz vardı. Stadyumun bir bölümünde yerde yatan en az 15 kişi gördüm. Bunlardan bazıları ölmüş, bazıları ise yaralıydı" dedi.

23 yıl önce