|

G. Afrika'da ırkçı saldırısı: 42 ölü

Aa
00:00 - 21/05/2008 Çarşamba
Güncelleme: 21:09 - 21/05/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
G. Afrika'da ırkçı saldırısı: 42 ölü
G. Afrika'da ırkçı saldırısı: 42 ölü

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki ırkçı saldırılarda, ölü sayısının 42'ye yükseldiği bildirildi. Polisin açıklamasında, Johannesburg bölgesinde 16 binden fazla kişinin kaçmasına da neden olan saldırılarda, ölü sayısının 42'ye yükseldiği belirtildi.

Açıklamada, 400 kişinin de gözaltına alındığı kaydedildi. Güney Afrika'da, yaklaşık 10 gün önce patlak veren ve ülkedeki göçmenleri hedef alan şiddet olayları, ülkenin en yoksul siyah mahallelerinde, halkın "ellerinden işlerini çalan" yabancılara karşı büyüyen öfkesiyle başlamıştı. Olaylar, daha sonra göçmenlerin hedef alındığı büyük bir şiddet dalgasına dönüşmüş, insanların diri diri yakıldığı, kadınlara tecavüz edildiği, yüzlerce ev ve işyerinin yağmalandığı bildirilmişti.

50 milyon nüfusu olan Güney Afrika'da, yaklaşık 5 milyon göçmen yaşıyor. Göçmenler, dünyadaki en liberal göçmen politikalarının uygulandığı ülkelerden biri olan Güney Afrika'ya, madenlerde, çiftliklerde ya da evlerde çalışmak için geliyor.



MBEKI, ASKERLERİN MÜDAHALESİNE İZİN VERDİ

Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki, yabancıları hedef alan şiddet olaylarının durdurulmasına yardımcı olması için, olaylara silahlı kuvvetlerin müdahale etmesine onay verdi. Devlet başkanlığından yapılan açıklamada, Thabo Mbeki'nin, "Güney Afrika Polis Hizmetleri'nin, sürmekte olan yabancılara yönelik saldırılara Güney Afrika Ulusal Savunma Güçleri'nin müdahale etmesi isteğini kabul ettiği" ifade edildi. Güney Afrika'da, yabancıların işlerini çaldığı suçlamasıyla 11 Mayıs'ta Afrikalı göçmenleri hedef alan saldırılarda şu ana dek 25 kişi yaşamını yitirdi.


16 yıl önce