|

Gazze'de 'bayrak' cuması

30 Mart'ta başlayan Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde üçüncü cuma namazı kılındı. Cuma namazı sonrası gösteriler yeniden şiddetlendi. Bayrak Cuması olarak adlandırılan günde İsrail bayrakları yakıp Filistin bayrakları açıldı. İşgal güçlerinin saldırısı sonucu 528 Filistinli yaralandı. Filistinlilerin 122'si işgal güçlerinin gerçek mermisinin hedefi oldu. Yaralılardan ikisi gazeteci.

Yeni Şafak
19:10 - 13/04/2018 Cuma
Güncelleme: 19:41 - 13/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
30 Mart'ta başlayan Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde üçüncü cuma namazı kılındı.
30 Mart'ta başlayan Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde üçüncü cuma namazı kılındı.

30 Mart'ta başlayan Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde üçüncü cuma namazı kılındı. Cuma namazı sonrası gösteriler yeniden şiddetlendi. Bayrak Cuması olarak adlandırılan günde İsrail bayrakları yakıp Filistin bayrakları açıldığı bildiriliyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İsrail askerlerinin göstericilere gerçek mermi, göz yaşartıcı gazla saldırısı sonucu 528 Filistinli yaralandı.

Açıklamaya göre, göstericilerden 122'si İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vuruldu.

Bakanlık, yaralılardan 203'nün Gazze'deki hastanelerde tedavi edildiğini belirtti.

AA muhabirlerinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre gösterileri takip eden 2 gazeteci de yaralılar arasında yer alıyor.

Gazze sınırında 30 Mart'tan bu yana devam eden gösterilerde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 34 Filistinli şehit oldu, 3 binden fazla gösterici yaralandı.


Büyük Dönüş Yürüyüşü

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yılı kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında barışçıl eylemler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.


Filistinliler "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında başlattıkları barışçıl gösterilerine mayıs ayı ortasına kadar devam etmeyi planlıyor.

Toprak günü nedir?

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi. İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.


#Büyük Dönüş Yürüyüşü
6 yıl önce