|

Guantanamo'yu kapatma zamanı geldi

ABD Başkanı Barack Obama, her yıl düzenlenen "Birliğin Durumu" konuşmasında birçok iç ve dış meseleye değindi. ABD ekonomisinden eğitime, Ortadoğu'ya ve Guantanamo'ya ilişkin açıklamalarda bulunan Obama, "IŞİD'i yok etme çabası zaman alacak" dedi.

Yeni Şafak
10:27 - 21/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:35 - 21/01/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD Başkanı Barack Obama,  her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Birliğin Durumu" kongresine katıldı.  "
Müslümanların saldırgan bir biçimde tek tipleştirilmesini reddettiklerini söyleyen Obama, kongrede birçok meseleye değindi. 

Guantanamo'yu kapatmanın zamanı geldi

Associated Press'de yer alan habere göre, Obama Guantanamo'ya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.  "Dünyanın kınadığı ve teröristlerin kendilerine yeni elemanlar kazanmak için gerekçe olarak kullandığı bir hapishaneyi, mahkûm başına 3 milyon dolar harcayarak açık tutmanın bir anlamı yok. Bu işi bitirmemizin zamanı. Bu hapishanenin kapatılmasına yönelik kararlılığım yumuşamayacak."


"Dünyanın belirli yerlerinde tekrar ortaya çıkan üzücü Yahudi karşıtlığına karşı duruyoruz" diyen Obama, "çoğunluğu barışa bağlı Müslümanların, incitici şekilde tek tipleştirilmesini reddetmeye devam edeceklerini" kaydetti.


'IŞİD'i yok etme çabası zaman alacak'

IŞİD'le mücadele konusunu da ele alan Obama, "Irak ve Suriye'de, askeri gücümüz de dahil olmak üzere Amerikan liderliği IŞİD'in ilerleyişini durduruyor. IŞİD'i yok etme çabası zaman alacak, ancak başarılı olacak" dedi.


İran ile müzakerelerin devam ettiğine dikkat çeken Obama, gelişmeyi tersine çevirme tehdidini içeren herhangi bir yaptırım tasarısını veto edeceği uyarısında bulundu. Obama, "Amerikan halkı bizden sadece son çare olarak savaşa gitmemizi bekliyor ve bu akla bağlı kalmaya niyetliyim" ifadesini kullandı.

Küba ile yeni bir döneme girildiğinin işaretini veren Obama, "Bu yıl Kongre, Küba'ya ambargoyu sona erdirme çalışmasına başlamalı" diye konuştu.
#obama
#birliğin durumu kongresi
#abd
#ışid
#guantanamo
9 yıl önce