|

Gürcistan'a 4.5 milyar dolar

AB ve Dünya Bankası Gürcistan için 4.5 milyar dolar yardım topladı. AB Dış İlişkiler Komiseri Benita Ferrero Waldner, "Gürcistan'a sadece politik değil finansal ve insani olarak da yanlarında olduğumuz mesajını ilettik" dedi.

İha
00:00 - 22/10/2008 Çarşamba
Güncelleme: 20:41 - 22/10/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Gürcistan'a 4.5 milyar dolar
Gürcistan'a 4.5 milyar dolar

Avrupa Komisyonu'nda düzenlenen Gürcistan Bağışçılar Konferansı'nda toplam 4.5 milyar dolar yardım toplandı.

Konferans sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Komisyon Dış İlişkiler Komiseri Benita Ferrero Waldner, "Ulaşılan yardım boyutu tahminimiz ve beklentilerimizin çok üzerinde oldu, bu yüzden çok mutluyuz. Bugünün mesajı Gürcü halkına sadece politik değil, finansal ve insani olarak da desteğimizin tam olduğudur. Bundan sonra tek beklentimiz bu yardımların doğru şekilde yönlendirilmesi ve kullanılmasıdır. Gürcistan yeniden yapılanmasını tamamladıktan sonra da demokratik ve çağdaş yönetim sisteminin gerekliliklerini unutmamalı ve uygulamaya devam etmelidir. Bu yardımlar ve Gürcistan'da yapacağımız gözlemci ve kontrolör statümüz sırasında her zaman şeffaf olacağız. Bu AB'nin işleyiş şeklidir" dedi.

Ortak basın toplantısında konuşan Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze de, yapılmış olan her bir Euro'luk yardımın Gürcistan'ın daha güçlü daha demokratik ve daha verimli bir ülke olmasını sağlayacağını ifade ederek, insani anlamda yaşanan acıların da bir nebze olsun dindireceğini belirtti. Gurgenidze, "Var olan finansal kriz içinde bile bu derece bir yardım alabilmiş olmak bizi son derece derinden etkiledi. Ulaşılan yardım miktarı beklentilerimizin de ötesinde oldu. Bu yardımlar bizler ve sizler için daha güvenli bir enerji koridoru, ulaşım sahası ve yerlerinden olmuş insanlar adına yeni umut demek" diye konuştu.

Dünya Bankası ve Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen bu yardım konferansı, Gürcistan'ın ekonomik ve altyapı anlamında yeniden yapılandırılması için çok büyük önem taşıyor. Avrupa Komisyonu da bu çerçevede 500 milyon Euro'yu Gürcistan'a hibe etti.

16 yıl önce