|

Gürcistan'ın yenilgisi, ABD'nin yenilgisidir

Cihan
00:00 - 24/07/2009 Cuma
Güncelleme: 16:23 - 24/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
Gürcistan'ın yenilgisi, ABD'nin yenilgisidir
Gürcistan'ın yenilgisi, ABD'nin yenilgisidir

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Gürcistan ziyaretinde muhalefet liderleri ile görüşmesinde, 'Gürcistan'ın yenilgisi, ABD'nin yenilgisi' şeklindeki sözü büyük dikkat çekti. Ria Novosti haber ajansı, görüşme ile ilgili Rustavi-2 televizyonuna değerlendirmede bulunan muhalefet lideri Georgiy Targmadze'nin açıklamalarına yer verdi.

Targmadze, "Bizimle yaptığı görüşmede Biden, 'Gürcistan'ın zaferi ABD'nin zaferidir, Gürcistan'ın kaybı ise ABD'nin kaybıdır' dedi. Önemli olan ABD'nin ümitlerini boşa çıkarmamak ve kendimizi aldatmamak." dedi. Muhalif lider, ABD'nin işgali kabul etmemesinin ve bölgede demokrasi adına umut ülke olarak Gürcistan'ı görmesinin önemli olduğuna işaret etti.

NATO üyeliği için hazırlanan Ukrayna ve Gürcistan'ı ziyaret eden Biden'ın temasları, iki ülke yetkilileri tarafından olumlu karşılandı. ABD Başkanı Barack Obama'nın Rusya ile yeni sayfa açma girişimleri Kiev ve Tiflis'i tedirgin etmişti. Gürcü televizyonuna değerlendirmede bulunan Parlamento Başkanı David Bakradze, Biden'ın parlamentoda yaptığı konuşmayı samimi ve beklenin üzerinde bulduğunu söyledi. Bakradze, Biden'in kişisel sempati ve siyasi ilgisinin Gürcistan ile ABD'nin ilişkilerinin eskiden olduğu gibi olumlu şekilde devam ettiğinin göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

Biden'in 'işgalin kaldırılması ve Gürcistan'ın bütünlüğü sağlanmasını' desteklediğini ifade eden Gürcistan Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkanı Givi Targamadze de, ABD Başkan Yardımcısı'nın ziyaretini olumlu değerlendirdi.

Tiflis'in ABD tarafından siyasi ve ekonomik desteğe sahip olduğunu dile getiren Milliyetçi Demokratik Partisi Başkanı Guram Çahvadze ise, iç siyaset gelişmeleri için Gürcistan halkının daha çok demokrasiye ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

15 yıl önce