|

Güvenlik Konseyi'ndeki Irak toplantısını Türkiye yönetecek

BM Daimi Temsilcisi Baki İlkin, 18 Haziran'da Güvenlik Konseyi'nde gerçekleştirilecek Irak ile ilgili toplantıya Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun başkanlık yapabileceğini söyledi

Aa
00:00 - 3/06/2009 Çarşamba
Güncelleme: 02:51 - 3/06/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Güvenlik Konseyi'ndeki Irak toplantısını Türkiye y
Güvenlik Konseyi'ndeki Irak toplantısını Türkiye y

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) dönem başkanlığını üstlenen Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun BMGK'da 18 Haziran'da yapılacak Irak toplantısına başkanlık etmesinin beklendiğini söyledi. Baki İlkin, 1 aylık BMGK dönem başkanlığının Türkiye'ye geçmesi dolayısıyla BM'de bir basın toplantısı düzenleyerek, BMGK'nın bu ayki programıyla ilgili gazetecilere bilgi verdi. İlkin, konseyin haziran ayında yoğun bir gündemiolacağını bildirdi.

SURİYE VE İSRAİL'E YARDIMCI OLURUZ

Türkiye'nin Irak'a büyük önem verdiğini belirten İlkin, bir soru üzerine, “Irak Dışişleri Bakanı da toplantıya katılabilirse bu daha da iyi olur” diye konuştu. İlkin, Irak toplantısının yapısıyla ilgili sorular üzerineyse, toplantıya BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi'nin de gelip bilgi vermesinin beklendiğini söyledi. İlkin, Türkiye'nin Ortadoğu'da, aralarında İsrail ve Suriye'nin olduğu, sorunların çözülmesinde arabuluculuk yaptığının hatırlatılarak, bu iki ülke arasındaki görüşmelerin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine, Türkiye'nin Suriye ve İsrail arasındaki görüşmelerin yeniden başlaması için yardımcı olmaya hazır olduğunu söylediğini kaydederek, “Türkiye, iki taraf isterse onlara yeniden yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyacaktır” dedi.


İlkin: Davutoğlu yarın BMGK'da

İlkin, toplantının sonunda Türk gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye için bu ay BMGK'da en önemli konuların Afganistan, Irak, Gürcistan ve Türkiye'nin bölgesindeki gelişmeler olduğunu anlattı. İlkin, sorular üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yerel saatle bu gece New York'a gelmesinin beklendiğini belirterek, Davutoğlu'nun perşembe günü düzenlenecek eski Yugoslavya ve Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemeleri yetkililerinin BMGK'daki toplantısına katılacağını sözlerine ekledi.



15 yıl önce