|

Hacılara ücretsiz Kur'an dağıtılacak

Hac döneminde hacı adaylarına dağıtılmak üzere Medine'deki Kral Fahd Kur'an Basım Kompleksi'nde Çince, Almanca ve Rusça dahil olmak üzere 39 farklı dilde Kuran-ı Kerim basılıyor.

Cihan
00:00 - 22/11/2009 Pazar
Güncelleme: 12:59 - 22/11/2009 Pazar
Yeni Şafak
Hacılara ücretsiz Kur'an dağıtılacak
Hacılara ücretsiz Kur'an dağıtılacak

Hac döneminde hacı adaylarına dağıtılmak üzere Medine'deki Kral Fahd Kur'an Basım Kompleksi'nde Çince, Almanca ve Rusça dahil olmak üzere 39 farklı dilde Kuran-ı Kerim basılıyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen Şarja Kitap Festivali'ne katılan Suudi yetkili Abdan Elabdan, hac ibadetini tamamladıktan sonra önümüzdeki hafta Mekke'yi ziyaret edecek 2,5 milyon hacının her birisine bir adet ücretsiz Kur'an-Kerim nüshası verileceğini söyledi. İslami işler ve tebliğ bakanlığına bağlı bulunan Kral Fahd Kompleksi'nin dünyada en çok basım yapan matbaalardan birisi olduğu ve üç vardiya çalışarak yılda 30 milyon kitap basabildiği kaydedildi.

Dünyada birçok kitap fuarına katılarak İslami eserleri ziyaretçilerin beğenisine sunan merkezin şu ana kadar 165 milyon nüsha Kur'an-ı Kerim bastığı ve hepsini dünyadaki Müslümanlara ücretsiz dağıttığı bildirildi. Basım merkezinin 250 bin metre karelik bir alana yayıldığı, merkezde bin 700 kişinin çalıştığı ve 600 işçinin de kalite kontrol ve ciltleme bölümünde görevlendirildiği öğrenildi.

Elabdan, merkezde Kuran-ı Kerim'in farklı ebat ve dillerde basıldığını ve tercüme masasındaki çalışanların metni 25 farklı dile tercüme ederek mealini hazırladığını ifade etti. Hazırlanan metnin daha sonra uzmanlar tarafından noktalama işaretlerine kadar kontrolden geçirildiği ve her yönüyle metnin doğru olduğundan emin olduktan sonra basım için son iznin verildiği belirtildi.

ANTİ-TERÖR KUVVETLERİ GÖREV BAŞINDA

Suudi Arabistan'da bu Çarşamba günü başlayacak hac dönemi için görevlendirilen güvenlik güçlerine ilk defa özel anti-terör kuvvetlerinin de katılacağı bildirildi. Suudi Özel Güvenlik Güçleri Komutanı Muhammed Bin Hamad El Umani, özel kuvvetlerin Mekke ve Medine'nin yanı sıra Mina, Arafat ve Muzdelife'de görevlendirildiğini belirtti.

Bu kuvvetlerin içişleri bakanlığına bağlı personel ve tesisler ile diğer hükümet birimlerini korumakla görevli olduğu öğrenildi. El Umani, anti-terör kuvvetlerinin herhangi bir terör saldırısının yanı sıra bombaları etkisiz hale getirme ya da rehinleri kurtarma gibi operasyonlar için tüm ekipmana sahip olduğunu ve bu yılki hacda 63 bin güvenlik personelinin görev alacağını ifade etti. Bu yıl ayrıca güney sınır bölgesinde Yemenli Huti isyancılara karşı düzenlenen operasyonlar ve ülkeye sızma girişimleri göz önünde bulundurularak ilk defa havadan gözlem ve kontrol yapılacağı öğrenildi.

SİVİL SIĞINAKLAR HAZIRLANDI

Bu arada sivilleri koruma departmanı genel müdürü askeri yetkilisi Abdullah El Guşam, herhangi bir acil durumda 58 bin hacı kapasiteli dört adet sığınağın hazır hale getirildiğini açıkladı. Her biri 10 bin hacı kapasiteli iki adet sığınağın Arafat'ta, 30 bin kapasiteli bir sığınağın Müzdelife ve 8 binin üzerinde hacı kapasiteli dördüncü sığınağın da El Muaysem'de içerisinde gerekli tüm mobilya, gıda ve tıbbi malzemeleriyle hazır olduğu belirtildi. Suudi yetkililer, geçen Cuma namazına Mekke ve Medine'de iki milyon hacı adayının katıldığını açıkladı.

14 yıl önce