|

Hahambaşı: Filistinliler çöle taşınsın

İsrail Hahambaşı Yona Metzger, Gazzelilerin, Sina'da, çölde kurulmasını önerdiği Filistin devletine gönderilmesini istedi.

Aa
00:00 - 28/01/2008 Pazartesi
Güncelleme: 17:26 - 28/01/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Hahambaşı: Filistinliler çöle taşınsın
Hahambaşı: Filistinliler çöle taşınsın

Gazze Şeridi'nin güneyinde duvarların yıkılması, Gazzelilerin Mısır tarafına akmasıyla başlayan ve İsrail'de bazı kabine üyeleri tarafından da dillendirilen "Gazze ile tüm bağların kesilmesi" yolundaki görüşlere bir yenisi de İsrail Hahambaşı Yona Metzger'den geldi.

Metzger, Gazzelilerin, Sina'da, çölde kurulmasını önerdiği Filistin devletine gönderilmesini istedi.

İngiltere'deki haftalık Yahudi dergisi "Jewish News"e demeç veren Rona Metzger, ayrıca Müslümanlar'ın Mekke ve Medine'leri olduğunu ve üçüncü bir yere ihtiyaçları bulunmadığını öne sürerek, "Kudüs'ün Yahudiler'e ait olduğunu tanımaları gerektiğini" ifade etti; ancak barış yanlısı Müslümanların Kudüs camilerinde ibadetine de izin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Metzger, demecinde Kudüs'ü, Yahudi halkının "ebedi başkenti" olarak tanımladı. Müslümanların Kudüs'le bağlantıları olmadığını savunan Metzger, "Kotel'in (Ağlama Duvarı) arkasında bir camii var. Ancak, bu kutsal yerimizde dua edecekleri zaman bile yönlerini Mekke'ye çeviriyorlar, sırtları Kudüs'e dönük kalıyor. Buradan çıkaracağınız işaret bile, Kudüs onlara ait olmadığının göstergesi... Kudüs'le bir bağlantıları yok" görüşlerini dile getirdi. Metzger, İngiltere, Avrupa Birliği ve ABD'yi, Mısır'ın Sina Yarımadasında Filistin devleti kurmaya çağırdı. Metzger, "bir çölde, bir kent yaratabilecek bir dönemde" olunduğuna dikkati çekerek, tıpkı Arizona'da olduğu gibi, trenlerin, otobüslerin, arabaların yer aldığı harika yeni bir ülke kurulabileceği ve Gazze'deki tüm insanların da bu yeni modern ülkeye gönderileceği bir plan önerisinde bulundu.

"Bu fakir insanlar için bir çözüm olacak, güzel bir ülkeye sahip olacaklar; biz de kendi ülkemize sahip olacağız ve barış içinde yaşayacağız" dedi. Metzer'in dergiye bu planının yeni olduğunu ve Başbakan Ehud Olmert'e de henüz sunmadığını belirtti. Metzger, son iki haftadır bazı aklı başında insanlarla bir araya gelip konu üzerinde düşündüklerini belirtirken, "Bunun çok iyi bir fikir olduğunu sanıyorum. Daha önce kimse dile getirmedi" diye konuştu. Metzger, planını Olmert'e açacağını ifade ederken, bu fikrin İsrail kamuoyunda da taraftar bulacağı tahmininde bulundu.

16 yıl önce