|

Halepçe valisi: Trump bizden özür dilesin

Kuzey Irak'ın Halepçe Valisi Abdullah Newroli, ABD Başkan adayı Donald Trump'ın Kürtlerden özür dilemesi gerektiğini söyledi. Newroli, Trump'ın 'Saddam teröristleri öldürüyordu' cümlelerine tepki göstererek, "Saddam Hüseyin Halepçe'de 5 binden fazla Kürtü öldürdü, Kürt halkından özür dilemeli" dedi.

Yeni Şafak
16:13 - 9/08/2016 Salı
Güncelleme: 13:33 - 9/08/2016 Salı
Diğer

Halepçe Valisi Abdullah Newroli, ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'a bir mektup göndererek, Kürtler'den özür dilemesini istedi.



ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçilerin adayı iş insanı Donald Trump, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'i övmüştü.



Trump'a mektup yazdı


Trump, Kuzey Carolina'nın Raleigh kentinde seçim kampanyası çerçevesinde yaptığı konuşmada, "Saddam Hüseyin fena bir adamdı. Doğru mu?Ama neyi iyi yapıyordu biliyor musunuz? Teröristleri öldürüyordu. Bu işi çok iyi yapıyordu" ifadesini kullanmıştı. Abdullah Newroli, Halepçe Katliamı'nda şehit düşenlerin aileleri adına Trump'a bir mektup gönderdi.



Rudaw'da yer alan habere göre, Halepçe Valisi, mektubunda Trump'ın yaptığı konuşmayı kınayarak, şunları söyledi:



"Teşekkür ettiğiniz Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin, 16 Mart 1988'de kimyasal gazla 5 binden fazla Kürt'ü öldürdü.



Saddam 30 yıl boyunca binlerce sivili katletti. Kürtler'e karşı Enfal Harekatı başlattı.



Enfal'de en az 183 bin kişi katledildi, 4 bin köy içindeki camilerle birlikte yerle bir edildi ve en az 1 milyon insan göçzede oldu.



Kürt halkı olarak Saddam'a yönelik sözlerinizden dolayı sizden özür bekliyoruz.”



Trump, daha önce de Saddam Hüseyin ve Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi gibi diktatörlerin hala iktidarda olmaları halinde dünyanın "yüzde 100 daha iyi bir yer" olacağını iddia etmişti.



  • Halepçe'de ne olmuştu?
  • 1986-1988'de Irak'ın kuzeyinde Kürtlere karşı düzenlettiği El-Enfal Harekâtı adlı isyanı bastırma operasyonunun bir parçası olarak başlattığı saldırıda, kimyasal gazla saldıran Saddam Hüseyin, 5 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu.
  • Irak Yüksek Ceza Mahkemesi 1 Mart 2010 tarihinde soykırım eylemi olarak Halepçe katliamını tanıdı ve karar Kürdistan Bölgesel Hükümeti tarafından memnuniyetle karşılandı.








#Saddam Hüseyin
#Donald Trump
8 yıl önce