|

Halk cunta yönetimi istemiyor

Tayland'da geçtiğimiz haftalarda ordu yönetime el koyarak darbe ilan etti. Ülkenin kırsal kesiminde yıllarca Şinavatra ailesini destekleyen vatandaşlar, ordunun yönetime el koymasından hoşnut görünüyor ancak askerin uzun süre yönetimde kalmasını da istemiyor.

Aa
00:00 - 7/06/2014 Cumartesi
Güncelleme: 13:31 - 7/06/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Halk cunta yönetimi istemiyor
Halk cunta yönetimi istemiyor

Tayland'ın orta kesimindeki Suphanburi'nin refah düzeyi, yerel siyasetçi Banharn Silpa Archa'nın 1995 yılında başbakan olmasının ardından yükseldi. Zamanla kırsal kesimin en zengin bölgelerinden biri haline gelen Suphanburi, güçlü tarımsal altyapısına rağmen diğer sektörlerde de gelişme gösterdi.

Avustralyalı antropolog Andrew Walker'ın "orta gelirli köylüler" diye nitelediği Suphanburililer, tarımın yanı sıra hizmet sektörü ve ticaret hayatında da varlık gösterirken, son 30 yılda kaydedilen ekonomik ilerleme, siyasi anlayışın da gelişmesini sağladı.

Tarımsal gücü nedeniyle Tayland'ın "pirinç kasesi" diye nitelenen Suphanburi bölgesinde vatandaşlar, kendilerini başkent Bangkok'taki siyasi dalgalanmalardan uzak hissetse de aslında ülkelerinde son iki haftadır olan bitene de hakim görünüyor.

"Darbe iyi oldu"

Ordunun müdahalesinin, sokak çatışmalarında daha fazla can kaybını engellediğini belirten köy sakinlerinden biri, askeri müdahaleye önderlik eden General Prayut Çan-oça'nın "yetenekli ve akıllı biri" olduğunu söyleyerek "darbe iyi oldu" dedi. Bölgedeki diğer vatandaşlar da benzer görüşler dile getirdi.

Suphanburi'ye bağlı bir köyde çiçek yetiştiriciliği yapan Noom Sawang, "İyi olan, askerlerin gösterilere bir son verilmesini sağlaması" derken, etrafı kollayıp sesini alçaltarak "Ama iktidarda çok fazla kalırlarsa, mesela iki yıl, bunun otoriter bir rejime dönüşmesinden endişe ederim" demekten de geri durmadı.

"Ülke 10 yıl geriye gitti"

Bölgede sürece ilişkin endişeleri daha ciddi olanlar da var. Yol kenarında küçük bir bakkal işleten Nalinee Jarutnam, kişisel özgürlüklerin cunta tarafından kısıtlanmasını doğru bulmadığını vurguladı.

Siyasi gelişmeleri yakından takip ettiği anlaşılan ve endişelerini aktaran Jarutnam, "Ülke on yıl geri gitti" diyerek, ülkenin sorunlarını çözeceğinden kuşku duyduğu askeri yönetimin uzun süre ülkeyi idare etmesinin Taylandlıların "sabrını taşıracağını" düşündüğünü belirtti.

Jarutham, ekonomik duruma ve kalkınma düzeyine vurgu yaparak, "Ülkemiz zaman kaybediyor. Bölgedeki diğer ülkelerin, hatta Myanmar'ın bile bize yetiştiğini ve bizi sollayıp geçmek üzere olduğunu hissediyorum" diye konuştu.

Tayland'da aylar süren ve 28 kişinin ölümü, 700'den fazla kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan gösterilerinin hedefi eski Başbakan Yinglak Şinavatra, 7 Mayıs'ta Anayasa Mahkemesi tarafından yetkisini kötüye kullanmaktan suçlu bulunarak başbakanlık görevinden alınmıştı. Yinglak'ın yerine geçici olarak Başbakan Yardımcısı Niwatthamrong Boonsongpaisan getirilmiş, Tayland ordusu 22 Mayıs'ta yönetime el koymuştu.

10 yıl önce