|

'Halkın birliğini sağlamak görevim'

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, halkın birliğini sağlamanın kendisi için ahlaki bir görev olduğunu belirtti.

Aa
00:00 - 8/05/2014 Perşembe
Güncelleme: 17:16 - 16/05/2014 Cuma
Yeni Şafak
'Halkın birliğini sağlamak görevim'
'Halkın birliğini sağlamak görevim'

Başkent Cuba'da Sudan Halk Kurtuluş Ordusu'nun 31'nci yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen törende konuşan Mayardit, yıllardır ordusunun yanında yer alan Güney Sudan halkına teşekkürlerini sunarak "Kazandığımız zaferin ardında sizin desteğiniz var. Bu destek sayesinde birçok askeri ve diplomatik başarılar elde ettik" dedi.

2011 yılında yapılan müzakerelerin ardından Sudan'la yaşanan ayrılık sürecine değinen Mayardit, halkın desteğini alarak gerçekleştirdikleri başarıların başında, Hartum yönetiminin kendileriyle Temmuz 2011'de ayrılık konusunda müzakere masasına oturmayı kabul etmesinin geldiğini ifade etti.

"Cumhurbaşkanı olarak, halkımın birliğini sağlamak benim ahlaki sorumluluğum. Hükümetim de barış istiyor" diyen Mayardit, Güney Sudanlıları yaşadıkları acıları unutup, geçmişte yaşananları bir kenara bırakarak yeni bir sayfa açmaya çağırdı.

Ülkedeki şiddet olaylarından kaçarak Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne bağlı üslere sığınan halka, evlerine geri dönmeleri konusunda çağrıda bulunan Mayardit, insani yadımlarından ötürü tüm uluslararası kurumlara teşekkür etti.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile eski yardımcısı Riek Machar, 10 Mayıs'ta ülkedeki savaşın sonlandırılması için kapsamlı barış anlaşması imzaladı. Söz konusu barış anlaşması, 24 saat içinde ateşkesin sağlanması, çatışmalardan zarar görenlere insani yardımların ulaştırılması, geçiş hükümetinin kurulması, daimi bir anayasanın hazırlanması ve BM ve uluslararası ajanslarla şartsız iş birliğine gidilmesini içeriyordu.

10 yıl önce