|

Hedef Filistin direnişi

İsrail, Filistin direnişini vurmaya devam ediyor. İşgalci güç, Gazze üzerine askeri ve ticari saldırılar düzenleyerek, direnişi baskı altına alıyor. Son olarak Gazze’yi hava saldırısı ile vuran israil, bölgenin tek ticari sınır kapısını da ikinci bir emre kadar kapattı. Lübnan'da ise Hamaslı bir yetkili aracına konan bombanın patlaması sonucu yaralandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:29 - 15/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Lübnan'da ise Hamaslı bir yetkili aracına konan bombanın patlaması sonucu yaralandı.
Lübnan'da ise Hamaslı bir yetkili aracına konan bombanın patlaması sonucu yaralandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıyan kararı sonrasında, İsrail bir taraftan Kudüs ve Batı Şeria’da işgali genişletecek adımlar atarken, diğer taraftan, Filistin direnişini baltalamaya dönük operasyonlarına da devam ediyor. İşgalci güç İsrail’in operasyonlarının hedefinde ise İslami direniş hareketi Hamas ve Gazze bölgesi var. İsrail son olarak Gazze ile Mısır sınırında Hamas’a ait bir tüneli bombaladığını iddia etti. Filistin emniyet kaynakları ise İsrail hava kuvvetlerinin, Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde tarım arazilerini hedef aldığını kaydetti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, saldırı sonrası yaptığı açıklamayla Hamas’ı “daha sert güç kullanmakla” tehdit etti.

TEK TİCARİ SINIR
KAPISINI KAPATTI

Gazze’ye hava saldırısına devam eden İsrail, aynı zamanda bölgeye yönelik ekonomik ablukasını da yoğunlaştırıyor. Son olarak Gazze’nin tek ticari sınır kapısı Kerm Ebu Salim’in (Kerem Şalom) işgalci güç tarafından dünden itibaren ikinci bir emre kadar kapatıldığı bildirildi. Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde 7 sınır kapısından 6’sı İsrail’in, biri Mısır’ın kontrolünde bulunuyor. İsrail yönetimi, ordu güçlerinin giriş çıkış için kullandığı Karare Sınır Kapısı’nı 2005’te, diğer 3’ünü 2007’de Gazze ablukasına başladığında kapattı.

LÜBNAN’DA
BOMBALI SUİKAST

Öte yandan, Hamas’ın önde gelen yönetecilerinden Muhammed Hamdan, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu bacağından hafif şekilde yaralandı. Lübnan’ın Sayda şehrinde meydana gelen olayda, Ebu Hamza olarak bilinen Hamdan’ın aracında patlama gerçekleşti. Araca yerleştirilen bombanın bir düzenekle şoför kapısına bağlandığı ve kapının açıldığı anda patlamanın meydana geldiği bildirildi. Görgü tanıkları, Hamdan’ın bacağından hafif şekilde yaralandığını dile getirerek, Filistinli yetkilinin hastaneye götürüldüğünü duyurdu. Sayda kenti, Lübnan’ın 12 Filistinli mülteci kampından ikisine ev sahipliği yapıyor. Bombalı saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Buna karşın İsrail’in daha önce Filistinli yöneticilere yönelik benzeri suikast girişimlerinde bulunduğu biliniyor. Temmuz 2015’te de Fetih hareketi üyesi, Fethi Seydan, sayda şehrinde arabasında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü.

  • Geçici
    çözüme ret
  • Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ), geçici sınırları, geçici çözümleri ve İsrail’i “Yahudi devleti” olarak kabul etmediği belirtildi. Filistin resmi haber ajansının haberine göre, FKÖ Yürütme Komitesi, Filistin Merkez Konseyi toplantısı öncesi Ramallah’ta bir araya geldi. Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da katıldığı toplantının ardından yapılan açıklamada, uluslararası topluma, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasının teminatı için BM gözetiminde uluslararası bir konferans düzenlenmesi çağrısı yapıldı. Açıklamada ayrıca Filistin Merkez Konseyi toplantısıyla ilgili hazırlıkların da görüşüldüğü kaydedildi.
#​İsrail
#Filistin
#Donald Trump
6 yıl önce