|

İkinci SARS krizi

Yeni tür kuş gribinden Çin''de hayatını kaybedenlerin sayısı 9''a yükseldi. 2003''teki SARS salgınından ABD''yi sorumlu tutan Pekin, H7N9 virüsünün de Washington yapımı biyolojik silah olduğunu iddia ediyor

Dış Haberler
00:00 - 12/04/2013 Cuma
Güncelleme: 22:31 - 11/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
İkinci SARS krizi
İkinci SARS krizi

Çin, ilk belirtileri şubat ayında ortaya çıkan ancak kamuoyununa mart ayından bu yana duyurulan yeni tür kuş gribinden kaynaklanan ölümleri konuşuyor. Bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı 9''a yükselirken, Çinli ordu yetkilileri, ''Bir dönem ülkeyi zor duruma düşüren SARS virüsünde olduğu gibi bu yeni tür kuş gribinin arkasında da ABD var'' iddiasını gündeme getirdi. Çin Ordusu''ndan Albay Dai Xu, ''H7N9 virüsünü Çin''e ABD gönderdi. Bu biyolojik bir savaş'' dedi.

ABD YALANLIYOR

Dai, 2003 yılında tam''da Irak savaşının başladığı dönemlerde ülkeyi etkisi altına alan ''ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu''nun (SARS) da ABD yapımı biyolojik silah olduğunu ve bu yolla Çin''in Irak savaşı ile ilgilenmesinin önüne geçildiği iddiasında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jason Rebholz ise, ''Bu tür iddiaların hiçbir gerçekliği yok. Toplumumuz da bunlara rağbet etmemeli, 2003''te SARS krizinde olduğu gibi'' dedi.

SİBER SALDIRI SONRASI...

2002-2003 tarihleri arasında 37 ülkeye vuran SARS salgınında yaklaşık bin kişi hayatını kaybetmişti. Çin Bilimler Akademisi Patojenik Mikrobiyoloji ve İmmunoloji Laboratuarı ise, Çin''deki kuş gribinin Doğu Asya''daki yabani kuşlar ile ülkenin doğusundaki tavukların genetik karışımından kaynaklandığını savunuyor. Öte yandan Çin ile ABD arasındaki virüs krizine yönelik iddiaların, ''siber saldırı''nın konuşulduğu bir dönemde ortaya atılması dikkat çekiyor.

Borsa düştü

Kuş gribi virüsüyle ilgili endişeler Çin borsasını düşürürken Japonya borsası düşen yen yüzünden prim yaptı. Çin''in Şanghay Kompozit Endeksi ortaya çıkan yeni bir kuş gribi virüsü nedeniyle düştü. Piyasadaki düşüşte özellikle havayolu hisselerindeki kayıplar etkili oldu. Air China yüzde 6 düşerken Hainan Airlines yüzde 5 değer kaybetti. Şanghay borsası 2.194 puana geriledi.

Salgın korkusu

Çin yeni virüsle mücadele ederken, ABD''de de hastalık korkusu başladı. Bilimadamları hastalığın insandan insana geçmesi konusunda uyarılarını artırırken, ABD''de ''Contagion'' (Salgın) filmini akıllara getiren senaryolar konuşulmaya başlandı. Filmde, hava ve solunum yoluyla bulaşan ve insanları birkaç gün içerisinde öldüren virüsün salgın halde yayılması anlatılıyor.


11 yıl önce