|

İngiliz asker casus mu?

İha
00:00 - 13/10/2008 Pazartesi
Güncelleme: 20:52 - 13/10/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
İngiliz asker casus mu?
İngiliz asker casus mu?

Afganistan'daki İngiliz birliğinde görev yapan bir asker, İran için casusluk yapmakla suçlanıyor.

Londra'da yargılanan İran doğumlu 45 yaşındaki Onbaşı Daniel James'in, Afganistan'daki NATO güçlerinin İngiliz komutanı General David Richards'ın tercümanlığı yaptığı dönemde, İranlı yetkililer ile temasa geçtiği ve bilgi sızdırdığı ileri sürülüyor. Kabil'de kendisine verilen "çok güvenilir ve hassas görevi" başarıyla yerine getirdiğini belirten Onbaşı James ise, hakkındaki iddiaları reddediyor.

Olayla ilgili Savcı Mark Dennis, bugün yaptığı açıklamada, Onbaşı James hakkındaki suçlamaların 2006 yılına ait olduğunu belirterek, James'in İngiltere'ye olan bağlılığını doğduğu ülke olan İran'a tercih ettiğini söyledi. Savcı Dennis, Onbaşı James'in, İran'ın Kabil'deki Büyükelçiliği'nde askeri ateşe olarak çalışan Yarbay Muhammed Hüseyin Heydari ile telefon görüşmeleri yaptığını ve şifreli olarak Heydari'ye e-postalar gönderdiğini belirtti. Dennis ayrıca, üstlendiği görev nedeniyle James'in İran istihbaratı için biçilmiş kaftan olduğunu söyledi.

Onbaşı James, İranlı yetkililerle temasa geçmesinden birkaç ay sonra 2006 yılı Aralık ayında tutuklanmıştı. Polis, James'in alet çantasında içinde askeri güçlerin hareketleri ve direnişçilere ait faaliyet raporları dahil gizli belgeler bulunduğu bir USB bellek ele geçirmişti. 1986 yılında İngiliz vatandaşlığına geçen James'in daha önce İngiltere'nin güneyindeki Brighton'da salsa dansı hocası olarak çalıştığı belirtildi.

16 yıl önce