|

İngitere'de ilk şer'i mahkemelere onay

İngiltere'nin, önde gelen din adamlarından Rowan Williams'ın 'Şeriat kanunları uygulanabilir' açıklamasından 7 ay sonra hükümet, şer'i mahkemelerin kurulmasını resmen onayladı

Dış Haberler
00:00 - 15/09/2008 Pazartesi
Güncelleme: 03:17 - 15/09/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
İngitere'de ilk şer'i  mahkemelere onay
İngitere'de ilk şer'i mahkemelere onay

İngiltere'de daha önce bir çok kez tartışılan ve yoğun eleştirilere maruz kalan Şeriat mahkemeleri ilk kez resmen faaliyete geçecek. İngiliz hükümeti, şeri davalara bakan yargıçlara boşanma, finansal anlaşmazlıklar ve aile içi şiddet gibi konularda şeriat yasalarını uygulama yetkisi verilmesini onayladı. Londra, Birmingham, Bradford, Manchester, Nuneaton, Warwickshire'da açılan ve Glasgow ile Edinburg'da da açılması planlanan mahkemelerde alınacak kararlar İngiliz Yüksek Mahkeme- sini bağlayıcı nitelikte olacak.


BAŞPİSKOPOSUN İSTEDİĞİ OLDU

Şimdiye kadar şeri mahkemeler İngiltere'de zorunlu faaliyet göstermiyordu ve ülkede yaşayan Müslümanların isteği doğrultusunda şeri yasalara başvuruluyordu. Bundan böyle şeri mahkemeler 'hakem mahkemesi' kategorisinde faaliyet gösterecek. Şer'i mahkemelerin açılması kararının, Anglikan Kilisesi lideri, Canterbury başpiskoposu Rowan Wiliams'ın 'Gelecekte İngiltere'de şeriat mahkemelerinin kurulması düşünülebilir' açıklamasından 7 ay sonra gerçekleşmesi ise dikkat çekti. Williams bu sözlerinden dolayı ülkede uzun süre eleştirilmişti. İngiliz Times gazetesi, daha önce şeriat mahkemeleri adıyla halk arasında faaliyet gösteren yapıların aldığı kararların resmi hukukta hiçbir yeri bulunmadığını hatırlatarak, Şeriat mahkemelerinin kararlarının uygulanması için davalı ve dava-cının her ikisinin de rızasının gerek-tiğini kaydetti.

16 yıl önce