|

Irak'ta hükümet krizi

Irak'ta eski Başbakan İyad Allavi'ye bağlı Irak'ın Listesi partisinden 5 bakan, kabine toplantılarını boykot kararı aldı.

Aa
00:00 - 6/08/2007 lundi
Güncelleme: 17:30 - 6/08/2007 lundi
Yeni Şafak
Irak'ta hükümet krizi
Irak'ta hükümet krizi

Böylece Irak'ta 40 üyeli bakanlar kurulunda kabine çalışmalarını askıya alan ya da hükümetten çekilen üyelerin sayısı 17'ye yükseldi ve kabinede hiç Sünni üye kalmadı. Irak'ın Listesi milletvekillerinden İyad Cemal Aldin, Başbakan Nuri El Maliki'nin beş ay önce yayımlanan siyasi reform taleplerine yanıt veremediğini gerekçe göstererek, siyasi bloklarının hükümetteki çalışmalarını askıya aldığını bildirdi. Cemal Aldin, hükümetteki çalışmalarını askıya alma kararlarının, ülkedeki en büyük Sünni siyasi blok olan ve kabinede 6 bakanı bulunan Irak Uyum Cephesi'nin geçen hafta hükümetten çekilme kararıyla bağlantısı olmadığını söyledi.

Milletvekili Hüssam El Azavi de kabinedeki çalışmalarını askıya alma kararlarını, bugünkü bakanlar kurulu toplantısında uygulamaya başladıklarını kaydetti. Bloklarının bazı taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine kabinedeki bakanlarının bugünkü toplantıya katılmadığını anlatan El Azavi, "gerçek ulusal uzlaşma için bütün Iraklıların daha geniş siyasi katılımını ve

mezhepsel kayırmacılığın sona ermesini talep ettiklerini" söyledi. Laik olan Irak'ın Listesi partisi hükümette, Adalet Bakanı Haşim el Şibli (Sünni), Bilim ve Teknoloji Bakanı Raid Fehmi (Sünni), İnsan Hakları Bakanı Vicdan Michael (Hristiyan), İletişim Bakanı Muhammed Tevfik (Şii), aşiret ilişkilerinden sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Abbas el Orabi (Şii) ile temsil ediliyor.

Irak'ın Listesi partisinin de boykot kararıyla Maliki liderliğindeki hükümette çalışmalarını askıya alan ya da hükümetten çekilen bakan sayısı 17'ye çıktı.

En büyük Sünni siyasi blok olan Irak Uyum Cephesi de geçen hafta taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle, 6 bakanla yer aldıkları koalisyon hükümetinden çekildiğini bildirmişti. Irak'ın Listesi'ndeki iki Sünni üyenin de kabine çalışmalarını boykot etmesiyle hükümette çalışmalara devam eden Sünni üye kalmadı. Irak Uyum Cephesi, 6 bakanın istifasından bir hafta önce de Maliki liderliğindeki Şiilerin ağırlıkta olduğu koalisyon hükümetini, ana konularda danışmalarda bulunmamakla suçlamış ve güvenlik konularında daha fazla söz hakkı istediklerini belirterek, hükümetteki çalışmalarını askıya almıştı.

Üç ana Sünni gruptan oluşan Uyum Cephesinin talepleri arasında, Sünni Arapları hedef alan Şii milislerin dağıtılması da yer almıştı. İstifaların, Maliki'nin rakip mezhep grupları arasındaki uzlaşma arayışlarına zarar vereceği yorumları yapılıyor. ABD de ülkedeki direnişin ve mezhep ayrılığına dayalı şiddetin önüne geçmek için azınlıktaki Sünni Arapların siyasi sürece dahil edilmesini istiyor. Şii ağırlıklı koalisyon hükümeti, 14 ay önce kuruluşundan sonra ikinci kez istifa hareketiyle karşı karşıya kalmıştı. Radikal Şii din adamı Mukteda Sadr'a bağlı 6 bakan da bu yıl, Maliki'nin Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi konusunda bir takvim verilmesini reddetmesi üzerine hükümetten çekilmişti. Sadr'a bağlı bakanların yerine kabineye kimse atanmamıştı. Öte yandan, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin, Irak Uyum Cephesi'nin hükümetten istifasından bu yana hükümeti bir arada tutmak için arabuluculuk yapmaya çalıştığı ve dün iki devlet başkan yardımcıları Adil Abdülmehdi (Şii) ve Tarık el Haşimi (Sünni, Irak Uyum Cephesi içinde) ile görüştüğü bildiriliyor.

il y a 17 ans