|

Irak’ta kanlı senaryo

Aylardır hükümetin kurulamadığı Irak’ta yönetim kaosunun iç savaşa dönüşmesinden endişe ediliyor. Bağdat’a çevre illerden onbinlerce milis getilirken, ABD güçleri de Ürdün ve Katar’dan bölgeye güç sevk etti.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 29/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:59 - 29/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD başta Ürdün ve Katar’dakiler olmak üzere farklı askeri üslerden Irak’a silah ile asker sevk ediyor.
ABD başta Ürdün ve Katar’dakiler olmak üzere farklı askeri üslerden Irak’a silah ile asker sevk ediyor.

Irak’ta mayıs ayında yapılan seçimlere rağmen hükümet kurulamadı. Tüm koalisyon girişimlerinin sonuçsuz kaldığı Irak yeni bir iç çatışmanın eşiğinde. Başta Mukteda el-Sadr’a bağlı birlikler olmak üzere Tikrit, Musul ve Samarra gibi bölgelerden binlerce Haşdi Şabi milisi Bağdat’a sevk edildi. Yeni Şafak’ın konuştuğu üst düzey Iraklı askeri yetkili, ordu içerisinde ciddi rahatsızlık olduğunu ve mevcut hükümet krizinin her an yeni bir çatışmaya evrilebileceğini söyledi. Irak ordusunda görevli üst düzey isim, farklı bölgelerden 25 bin milisin Bağdat merkez ve çevresine yönlendirildiğini, öte yandan Kasım Muhammed el-Araci’ye bağlı İçişleri Kuvvetleri ile Irak ordusunun da yaşanan süreçten olumsuz etkilendiğini belirtti. Iraklı askeri bürokrat, ülkeye yönelik kanlı bir senaryo hazırlandığını ve yeni bir çatışma ortamına sürüklendiklerini bildirdi. ABD başta Ürdün ve Katar’dakiler olmak üzere farklı askeri üslerden Irak’a silah ile asker sevk ediyor. Yeni Şafak’a bilgi veren saha kaynakları Erbil, Musul ve Bağdat’taki ABD üslerinden kalkan savaş uçaklarının devriye faaliyetlerini olağanüstü artırdığını ve Washington yönetiminin açıkça gözdağı verdiğini belirtiyor.

HÜKÜMET KRİZİ UZUYOR

Irak’ta hükümet kurma amaçlı devam eden görüşme trafiğinden henüz bir sonuç alınamadı. Mukteda el-Sadr’a bağlı Sairun Hareketi, Iyad Allavi’nin Vataniyye Koalisyonu, İbadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu, Amiri’nin Fetih Bloğu, eski Başbakan Nuri el-Maliki’nin Kanun İttifakı ve Ammar el-Hekim önderliğinde seçimlere giren Ulusal Hikmet kanadı, 165 sandalyeyle meclis çoğunluğunu sağlayacak bir koalisyonu kurmak için görüşmeler yapıyor. 365 üyeli Irak Parlamentosu’nda kurulacak yeni hükümetin, toplumun tamamını kucaklamaktan uzak olacağı görüşü hakim. Uzmanlar, İran ve ABD yanlısı gruplar arasındaki krizin ülke yönetimine hangi koalisyon gelirse gelsin daha da büyüyeceği görüşünde birleşiyor. Harici güç odaklarına bağlı hükümet modelleri 2005 yılından bu yana Irak’ta çözüm bekleyen sorunlara çözüm olmaktan çok, yoksulluk, gerilim, mezhep savaşları ve kaosu derinleştiren bir misyon üstlendi. Mayıs ayında şekillenen parlamento görüntüsü ve oluşacak koalisyon hükümetinin başta Şii gruplar arasında olmak üzere ülke genelinde çatışmaların fitilini ateşlemesinden endişe ediliyor.

  • Musul-Kerkük tehlikede
  • Barzani ve Talabani eliyle işgal edilen ve kuzeyde binlerce kilometrekarelik alanda gerçekleştirilen nüfus değişimleri, Irak ordusunun Peşmerge işgalindeki bölgelere yönelik başlattığı ve '15 Ekim 2017 Süreci' olarak bilinen operasyonlar sonrası sona erdi. ABD'nin 2005 yılında yazdığı Irak Anayasası'nda 'tartışmalı bölgeler' şeklinde tanımladığı Musul-Kerkük hattında kalan binlerce yerleşim birimi, şimdi yeniden Peşmerge'ye verilmek isteniyor. Türkmen Cephesi Üyesi Ömer Beyoğlu, bölgedeki Arap, Kürt, Hıristiyan ve Türkmenlerin hükmü biten 140. maddenin ABD tarafından yeniden diriltilmesine karşı olduğunu aktardı. Beyoğlu, ABD'nin Bağdat ve çevresinden elçilik çalışanlarını Erbil'e sevk ettiğini ve bölgede tansiyonun bilerek yükseltildiğini belirtiyor.

#Irak
#Saldırı
#Musul
#Kerkük
6 yıl önce