|

İran, İngiliz askerleri affetti

Yeni Şafak
00:00 - 4/04/2007 Çarşamba
Güncelleme: 15:17 - 4/04/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
İran, İngiliz askerleri affetti
İran, İngiliz askerleri affetti

İran, 15 İngiliz askerini serbest bıraktı. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, basın toplantısını tamamladıktan sonra Cumhurbaşkanlığı binasına geçti. Burada hükümet üyeleriyle birlikte 15 İngiliz askeriyle teker teker tokalaştı ve sohbet etti.

Ahmedinejad, sivil giyimli İngiliz askerlerine artık serbest olduklarını söyledi. Askerler Tahran'daki İngiltere Büyükelçiliği yetkililerine teslim edildi.


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, 15 İngiliz denizci ile Cumhurbaşkanlığı kompleksinde bir araya geldi.

İran devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde Ahmedinecad, serbest bırakılan askerlere gelecek hayatlarında başarılar diledi.



23 Mart'ta Basra Körfezinde esir alınmıştı. İngiltere Savunma Bakanlığı , 15 İngiliz deniz piyadesinin Basra Körfezinde Irak karasularında rutin denetleme görevi yaparken esir alındığını bildirmişti.



Ahmedinecad, "Baskı uygulanan insanlara karşı çıkacak bir güç yok dedi". Öte yandan Kitle imha silahları için Irak'ta 10 yıl boyunca bu konuda herhangi bir gelişme olmadı ve Irak'ta yüzbinlerce insan hayatını kaybetti. Ancak orada kitle imha silahı bulunmadı" dedi.



'DIŞ GÜÇLER BİZİM IRAK'LA SAVAŞMAMIZA NEDEN OLDU'

İran Devlet Başkanı, "7 bin yıllık kültür olan İran'da insanlar tehdit altında 25 yıl boyunca İran'lılar ABD yüzünden geri kaldı. Humayni liderliğinde ayaklanan halk hiç kimsenin desteği olmadan diktatörlüğü yıkmayı başardı. İran'ın yıllarca zenginlikleri yağmalandı" dedi.


BM GÜVENLİK KONSEYİ HİÇBİR ŞEY YAPMADI


Sözlerine "Dış güçler bizim Irak'la savaşmamıza neden oldu" diyerek devam eden Ahmedinecad, "ABD, daha önce yolcu uçağımızı düşürdü, petrol kuyularımıza saldırdı" dedi.


İRAN,NÜKLEER YAKIT ÜRETME HAKKINA SAHİPTİR

İran Devlet Başkanı Ahmedinecad ,"ABD, Saddam'a önemli askeri bilgileri ve silah verdi. BM Güvenlik Konseyi, Irak-İran savaşında hiçbir şey yapmadı" dedi. İran'ın sivil amaçlar için nükleer yakıt üretme hakkına sahiptir diyerek sözlerine devam eden Devlet Başkanı yapılmak istenenin İran'ın gelişmesini engellemek amaçlı olduğunu söyledi.



BM ADALETLİ DAVRANMAMAKTADIR

Ahmedinecad "İki konudan bahsetmek istiyorum. Birincisi, BM Güvenlik Konseyi'dir. Birleşmiş Milletler öyle dizayn edildi ki hiç bir ülke İngiltere'nin aldığı karara karşı gelemektedir. Onlar istedikleri ülkeye karşı gelebilmektedirler. Kuralları koyanlar da onlardır, değiştirenler de. ABD ve İngiltere istediğini yapmaktadır. BM'den doğru karar çıkmamaktadır. Dünyada gün be gün güvenlikle ilgili doğru kararlar alınmamaktadır. Allah'a inanmanız ve onun emirleirni yerine getirmelisiniz. Adaletle yönetim yapılması gerekmektedir. Sadece kendi çıkarlarını düşünen milletler çin hak ve adalet hiç bir anlam taşımamaktadır." dedi.



İRAN HALKI ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN SAVAŞMAYA HAZIR

Sözlerine " Güçlü ülkeler sonsuza kadar güçlü kalacaklarını sanmasınlar, Onlar diğer ülkeri ezerek hatta kendi halklarını da ezerek var olacaklarını sanmamalılar diyerek devam eden Ahmedinecad "İran haklı özgürlüğü için savaşmaya hazırdır. İran insanları adına konuşuyorum. İran donanmasının komutanı tebrik etmek istiyorum onlara cesaretlerinden dolayı madalya vermek istiyorum" dedi.


ASKERLERE MADALYA VERİLDİ

15 İngiliz deniz piyadesini yakalayan subaylara İran Devlet Başkanı Ahmedinecad madalya verdi. İran halkı haklarını koruyacak ve hiç kimsenin ülkelerini ele geçirmelerine izin vermeyecektir diyen Ahmedinecad "Esir askerler arasında bir anne olmasına üzülüyor olabilirsiniz ancak Blair neden böyle zor bir görevi bir anneye vermiştir" dedi. Avrupa Birliği neden askerin serbest bırakılmasını istemektedir. İngiliz halkı 15 askerlerin İran kara sularında ne aradığını yetkililere sormalıdır.


KURAN-I KERİM ADALETİ ANLATIR

"Barış ve güvenliği sağlamak için insanların birbirini sevmesi ve saygı duyması gerekmektedir. Her peygamber insanların iyiliği için yaşamıştır. Eğer, onların tek karşı oldukları şey kötülüktür. Tüm peygamberler insanları sevmiş ve insanların da birbirini sevmesini istemiştir. Onlar kendi hayatlarını başkalarının hayatı için tehlikeye atmışlardır. Kuran- Kerim'de adalet ve doğruluk anlatılmıştır.


ASKERLER SERBEST BIRAKILACAK


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Basra Körfezinde esir alınan 15 İngiliz askerini "İngiliz halkına hediye olarak

affettiklerini" söyledi.



Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında, 15 İngiliz askerinin İran karasularını ihlal etmeleri nedeniyle gözaltına alındıklarını anımsatarak, "Bu konuda haklı olduğumuz ve onları yargılama hakkına sahip olduğumuz halde, Hz

Muhammed'in öğretisine dayanarak, 15 İngiliz askerini İngiliz halkına bir hediye olarak affettiğimizi açıklamak istiyorum" dedi. İngiltere hükümetinden, askerlerin İran'ın karasularına girdiklerini "itiraf" etmeleri nedeniyle cezalandırılmamalarını isteyen Ahmedinejad, İngiltere Başbakanı Tony Blair'i, başka ülkeleri işgal etmek yerine adalete, barışa, doğru

söylemeye ve İngiltere halkına hizmet etmeye davet etti. Askerlerin basın toplantısından sonra serbest bırakılacağı belirtiliyor.



YARIN İNGİLİZ BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE TESLİM EDİLECEKLER

Serbest bırakılan 15 İngiliz denizcinin yarın İngiltere Büyükelçiliği'ne teslim edileceği açıklandı.

Mehr Haber Ajansı'nın haberine göre, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Yardımcısı Mojtaba Samareh Hashemi, 15 İngiliz denizcinin yarın İngiltere Büyükelçiliği'ne teslim edileceğini söyledi. Hashemi, "İngiliz denizciler Londra'ya gitmek üzere yarın İngiliz Büyükelçiliği'ne verilecek. Şuan itibariyle Dışişleri Bakanlığı'nda tutuluyorlar" dedi.

Daha önce yapılan açıklamalarda, askerlerin İran'ın başkenti Tahran'daki Mehrabad Havalimanı'ndan Londra'ya gidecekleri açıklanmıştı.

17 yıl önce