|

İran: Nükleer tesislerinin bombalanması düşük bir ihtimal

İran yönetimi, nükleer tesislerinin bombalanmasını "düşük bir ihtimal" olarak görüyor.İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Saidi, öğrenci haber ajansı İSNA'ya yaptığı açıklamada, nükleer silahı bir felaket olarak gördüklerini ve nükleer silaha ihtiyaç duymadıklarını söyledi.

TAHRAN (A.A)
00:00 - 17/01/2007 Çarşamba
Güncelleme: 11:45 - 17/01/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
İran: Nükleer tesislerinin bombalanması düşük bir
İran: Nükleer tesislerinin bombalanması düşük bir

"Dünyada her ülkenin gücü, halkının birlikteliğine ve yeni teknolojileri elde etmesine bağlıdır" diyen Saidi, bu yüzden de "nükleer, biyo- ve nanoteknolojileri elde etmek zorunda" olduklarını, nükleer teknolojiyi elde ettiklerini, diğer alanlarda da başarılı olmak istediklerini kaydetti.İran aleyhine alınan en kötü yaptırım kararının bile etkili olamayacağını savunan Saidi, "Nükleer programa başladık ve devam ediyoruz. Batılı ülkeler tarafından bize yönelik her türlü seçeneğe karşı tedbir aldık. Onların İran'ın nükleer tesislerini bombalama ihtimalini düşük bir ihtimal olarak görüyoruz. Ama bunun için de gerekli tedbirleri aldık" diye konuştu.



BM Güvenlik Konseyi kararlarının "bir milletin hedeflerinin önünü kesemeyeceğini" ileri süren Saidi, uluslararası kurallar çerçevesinde hareket ettiklerini, ülkesi aleyhine alınan bütün kararların "siyasi" olduğunu ve ABD baskısı altında kabul edildiğini söyledi.


"Giderleri ABD tarafından karşılanan BM'nin aleyhimize karar alması doğal" diyen Saidi, "Ama bizim yolumuz açık. Bundan hiç kuşkumuz yok" ifadesini kullandı.


Uluslararası hukuk çerçevesinde hareket ettiklerini ve bunu sürdüreceklerini ifade eden Saidi, "İhtiyacımız olan nükleer yakıtı ülke içinde üretmeye mecburuz. Eğer kendi nükleer yakıtımızı üretmezsek, bunu bizim bağımsızlık ve toprak bütünlüğümüze karşı kullanırlar" şeklinde konuştu.


Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler, nükleer silah üretmesinden endişe ettikleri Tahran yönetiminden nükleer programını durdurmasını istemiş, bunda başarılı olamayınca da BM Güvenlik Konseyi'nden yaptırım kararı çıkarmıştı.Yaptırım kararını kabul etmeyen İran, nükleer programına devam edeceğini açıklamıştı.

17 yıl önce