|

İran'da tutuklanan Azeri Türkü sivil aktivist ölüm orucunda

Uzun yıllardan bu yana ülkede yaşayan milyonlarca Azerbaycan Türküne karşı siyasi baskı uygulayan İran'ın ülkedeki birçok kişiyi de tutukladığı belirtiliyor. Daha önce Tebriz'de katıldığı bir yürüyüşte tutuklanan Azerbaycanlı Türk aktivist Murteza Muradpur'un siyasi sebeplerden dolayı serbest bırakılmadığı belirtiliyor. Uluslararası Af Örgütü, 55 günden bu yana açlık grevinde olan Muradpur'un da aralarında bulunduğu birçok isimin serbest bırakılmasını istiyor.

Yeni Şafak
16:22 - 18/12/2016 Pazar
Güncelleme: 10:24 - 19/12/2016 Pazartesi
İran'ın siyasi sebeplerden dolayı tutukladığı Azerbaycanlı Türk aktivist Muradpur 55 günden beri açlık grevinde bulunuyor.
İran'ın siyasi sebeplerden dolayı tutukladığı Azerbaycanlı Türk aktivist Muradpur 55 günden beri açlık grevinde bulunuyor.

İran uzun yıllardan beri ülkede yaşayan Türklere yönelik ciddi bir baskı yapıyor. Özellikle Azerbaycan ve Türkiye yanlısı birçok isim siyasi görüşleri nedeniyle tutuklanıyor. Bunlardan biri de Azerbaycanlı Türk aktivisti Murteza Muradpur. 2009'da Tebriz Elgölü Yürüyüşü Etkinliği'ne katıldığı ve İran Türklerine karşı hakaretleri ve haksızlıkları protesto ettiği için İran polisi tarafından tutuklanan Muradpur, 55 gündür ölüm orucunda bulunuyor. Muradpur'un son 55 gün içinde ikinci kez komaya girdiği belirtiliyor.



Uluslararası Af Örgütü, İran yetkililerine hitaben İran Azerbaycanı aktivistleri Resul Rezevi ve Murteza Muradpur'un da içinde bulunduğu ölüm orucu başlatan birkaç aktivistin "acil ve kayıtsız şartsız serbest bırakılması" çağrısında bulundu.



M. Muradpur'un Tebriz Devrim Mahkemesi'nde yargılanıp rejim'e karşı propaganda suçlamasıyla 1 yıl, ülke güvenliğine karşı suç işlemek üzere toplantıya katılmaktan 2 yıl hapis cezasına çarptırıldığı belirtiliyor. Tutuklandıktan 6 ay sonra kefaletle serbest bırakılan Muradpur'un 13 ay önce tekrar tutuklandığı belirtiliyor.



Tek kişilik hücrede tutuluyor

25 Ekim 2016'dan beri açlık grevinde bulunan Muradpur'un tek kişilik bir hücrede tutulduğu ve günde 3 bardak su ile beslendiği belirtiliyor. Daha önce gazeteci Sevil Nuriyeva tarafından da gündeme getirilen İran'daki siyasi tutuklamalar ve Azerbaycanlı Türklere yönelik baskıların, Ruhani döneminin ilk yıllarında azalış gösterse de son dönemde yeniden büyük bir baskının uygulandığı ifade ediliyor.



Muradpur'un avukatlarından Naghi Mahmudi ise Tebriz Hapishanesi'ndeki görevlilerin açlık grevinde bulunan Muradpur'u darp ettiğini açıkladı. Açlık gervinin 54. gününü geride bırakan Muradpur'un hayati tehlike sınırına geldiği belirtiliyor.




#İran
#Tebriz
#Muradpur
7 yıl önce